「风下之乡」沙巴论坛 - 沙巴人聚集之地

加入
搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: dusty

[游记] 2013年大伙兒10日9夜非一般沙巴動感歎美食之旅-海島+美食+...

day3

又見到第四隻海龜了

教練的泳姿

神仙魚

這裡有成十幾條獅子魚聚集,唔通在繁殖?

我同tony合照,咁就完成第一潛了,收獲唔錯

潛完水就剛好到午餐時間,很肚餓啊
,雖然食物簡簡單單,但這刻對我黎講係上品

還有超甜西瓜,教練親手切的

然後我們在海灘休息一下

可惜現在馬達京住一晚都幾貴下,但如果未住過的話,我覺得點都要住返一兩晚,因為環境一流、水又清、魚同珊瑚又多

休息完就出發去另一個小島,離馬達京不遠的

這個就係Timba Timba Island
,這島附近佈滿珊瑚,tony就同教練去了潛水,我就打算陪老婆浮潛,加上大部份團友都唔識游水!

其實這島的珊瑚好靚同巨型

玩到咁上下,大家都話累了,所以提早回程

day3

由於早了回程,所以教練俾了半小時俾我們自由活動,所以即刻去街市入貨先

菲律賓芒果rm15蚊份,我們買了兩份

魚市場見唔到有靚魚賣,所以決定買蔬菜就算

回到民宿,我們第一時間就係去洗澡,之後就係同職員投訴我間房的冷氣還是唔凍的!

經過一輪投訴後,職員叫我們今晚搬去VIP1住一晚,他們第二日會維修部冷氣喎!聽住先啦......

其實VIP係家庭房,裡面可住4人的,地方很大,但最緊要係冷氣夠凍,好舒服啊

解決了房間問題,就出去睇日落

日落的時間很短暫,就像人生一樣,所以要及時行樂,最緊要還是有班好朋友陪伴著

以上係民宿提供的晚餐,比昨晚好很多

以下係我們買回來加料的

蒜蓉炒菠菜

蒜蓉炒通菜

蒜蓉炒野菜,這菜比較硬身同粗籤維

呢些魚係龍哥推薦的,由他去採購,睇表面看得出魚很新鮮,蒸的時間剛剛好,不過這魚的肉質就......不算很滑,唔係我喜歡的品種,加上太大條了!

我都係鐘情食蟹多些,最靠得住

這隻係蟹母,所以係有羔的

d蟹肉又雪白又飽滿,我唔客氣喇

當然唔少得時令生果啦

這個就係我們德國藉既潛水教練喇,係咪又靚女又好身材呢?而且仲好玩得架hahahaaaa

呢些茫果

我用了冰粒去雪住架,我現在邊寫邊流口水中......

我們已第二晚見到海龜喇,而且係很大隻的

3万

甲必丹部长局长良民论坛小游戏比赛优胜者

看楼主的行程,这么巧合就是开战的那段时间在仙本那。
谢谢分享。
那些年,我们班里没有女孩。

RE: 2013年大伙兒10日9夜非一般沙巴動感歎美食之旅-day4(超多...

經過昨日的經驗後,今日我就早有準備喇

就係在超市買了杯麵喇

以上係民宿提供的早餐

不過龍師父竟然特別整些好野俾我們食,所以你對人好,人地自然對你好hahahaaaa

今早見到船家竟然有活石頭魚賣,這條起碼有2斤重的,魚民開價$rm5蚊一條,有無搞錯啊,平得咁過份,即時搞到我們鬼咁興奮的,點知龍師父走過黎話不能煮!因為有毒喎......,我們個個人由天堂即刻跌返落人間

無得食魚咪睇下螃蟹囉!

今日我們行程分別去Maiga Island \ Sibuan Island \ Mantabuan Island三個島

我們夠鐘出發喇,不過tony就因為太曬的關系,用毛巾包實晒個頭hahahaaa

途中不段同德國教練吹水囉!

師兄不段玩手機,唔知同邊個談心?

我就同老婆玩下自拍囉

玩玩下師兄又訓著左喇hahahaaaa

不經不覺就到達今日第一個島,這島叫maiga Island

是個小島

不過我們沒有上島,只是在附近浮潛

這位職員哥哥不停地找海龜,見到就會叫我們過去睇

day4

老婆都好大膽能自已一個人浮潛

教練帶著另一個團友出去浮潛

以上照片就係浮潛時影的,估唔到海底係咁靚的,唔洗潛水都咁靚

大家玩了一個小時後就轉去第二個島

這個島叫Sibuan Island(軍艦島),係個非常靚的島,其實今日去這三個島都係好靚的,而且都係在附近

但好可惜自已犯了個錯誤,而且係後期才知道,因為相機在潛水殼裡面唔記得關機,所以因外殼裡面空間太熱,所以令到裡面產生霧氣,拍出來的照片都白矇矇一片,所以只能免強放幾張相上黎分享!

我們登陸這島的時間不多,主要四團影下相,因為附近浮潛係無野睇的

可惜身上沒有刀,我想這樣飲椰青,個感覺很似人在野咁樣hahhaaaa

這沙灘水質非常好,可惜影了很多照片都報費了!

day4

話咁快我們又換另一個島喇,今日最後一個島Mantabuan Island

這個Mantabuan Island感覺上更加靚,離遠都能見到水底,水質超靚

因為船還未固定到,所以他們不停同教練合照囉!

老婆話點可以漏了她,我話okok,其實我自已都未同教練合照啦......

今日天氣真好,不過太陽真係好猛

各位團友做好準備落水未啊?我唔等你們喇

嘩!好多好多海膽啊,我們落水位竟然有咁多,大家都有小心些

不過這裡一帶水唔太深,但就要睇清楚才行

滿地都係海膽,如果可以拿來食就好了(心想),但我身為潛水人員,係應該保育海洋生態的

老婆就玩得好開心,因為環境實在太好喇

這裡海星數目同樣驚人,隨便都找到十幾隻,不過影完相後記得放回原位啊

itangen 发表于 2013-3-26 11:39 PM
看楼主的行程,这么巧合就是开战的那段时间在仙本那。
谢谢分享。

對的啊,所以之前也有朋友說那裡近來比較危險,但我們不知道這樣嚴重!

3万

甲必丹部长局长良民论坛小游戏比赛优胜者

dusty 发表于 2013-3-27 01:45 AM
對的啊,所以之前也有朋友說那裡近來比較危險,但我們不知道這樣嚴重! ...

嗯。幸运的话,可以免费到菲律宾游玩。
那些年,我们班里没有女孩。

day4

這個島叫Mantabuan Island,係我們午餐的地點

不過這島的附近佈滿晒珊瑚,特別係潮退的時候,珊瑚會露出水面

而且還有超多海膽,所以要特別小心

因為船泊唔到岸邊,所以要搬我們午餐上岸!

呢個野餐地點都唔錯,起碼有棵大樹擋住陽光

老婆等著開餐

今日午餐最豐富,連教練都話未見過咁好,話係咪龍師傅識得我們架?哈哈哈

食飽後就同老婆四圍行下,我帶埋大雨傘黎架,今次大派用場啦

我們邊行邊拾貝殼,其實今次重點係要尋找這花朵的貝殼,真係好靚,可惜拾得不多!

之後我們又出去浮潛喇

初時還在淺水區浮潛,不過隨著水流就越浮越出

突然遇到一大群魚苗,比之前見到的更壯觀

數量多得驚人,不過唔記得拍片!

這海域真係好靚,珊瑚又大又靚,而且水質清到不得了

不知不覺又到回程時間了,開心時間特別快過,下次有機會一定會再來這島潛水

師兄偷偷地在拍咩呢?

原來在偷拍教練!不過我們的教練身材又真係好好既!嘻嘻

話咁快就到仙本那碼頭,這時竟見到隻蜥蜴

不過見到牠在食垃圾都幾心痛,因為牠在食膠袋!點解政府唔好好管理水上的垃圾呢?

我們又向街市方向行過去,一直向前行

這個唔知係咩生果!

雖然無咩貴魚,但都買了幾條回去加料

這個係係好似牛乳呢?但好像係薯仔做的,味道酸酸地架!

呢隻船係咪機械故障呢?出晒煙喎

又係近黃昏時間回到民宿,但一上島既時候,職員話我既房間冷氣還未維修好,又話俾第二間房我們!

又係3號房,這數字唔多好運氣喎

裡面又係簡簡單單的

洗手間

每到下午或黃昏就會有很多兒童黎找住客拿錢或食物,其實唔建意大家俾任何東西他們,這樣會對之後的住客做成不變!

這個景色真係好靚

所以我要盡快影返張相作留念

這張相會係美好的回憶,這畫面我覺得很難得,因為我竟然學tony的招牌姿態hahahaaaaa

影完相,又到晚餐時間喇

炸薯仔

炒茄子

醬油雞

以上係民宿提供的

這些係我們買的,又係蟹,無法啦,這些海蟹貨量最多的

海蟹多羔又多肉,最重要係價錢平,不過日日咁食法,咪話唔厭

以上係街市買回來既魚

炒四季豆

炒通菜

知道今晚有茄子食的話,我們就不另外買啦,蝕了

炒白菜

今晚天上的星星特別多,我們幾個人坐在房門口,雙眼不停望著天空,突然見到一粒有拖尾的星星劃過,我們興奮地大叫有流星啊!真係非常開心