「风下之乡」沙巴论坛 - 沙巴人聚集之地

加入
搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: dusty

[游记] 2013年大伙兒10日9夜非一般沙巴動感歎美食之旅-海島+美食+...

我想跟亚庇地区的==,我在距离亚庇三个小时车程的地方(古达),一个人==
多少钱?如果要跟

tshung 发表于 2013-2-22 10:48 AM
我想跟亚庇地区的==,我在距离亚庇三个小时车程的地方(古达),一个人==
多少钱?如果要跟 ...

價錢我也沒定的,只是吃的、車費都會夾起來的、另外神山、紅樹林那些就跟當地旅行社的,還要看你住什麼酒店。

上次你们来,花了多少钱呢?这次会不会预算更多?
大约大约费用是多少?

這次人多應該會平宜的,我們吃的打算每人夾rm1000至1500的。

day1

今日我同老婆六點半就出門口,咁早搭機場巴士都預了無位坐,除非總站上車啦!

大概八點幾就到達機場,然後去T2,亞航柜檯就在P區位置,今次頭五日的行程總共有17個團友,後五日就加多五個人,我都係頭一次有咁多人一齊去旅行,感覺很奇妙!不過好彩很多都係好朋友

咁早就人山人海,睇黎這班機都幾多人遊客

朋友帶了十杯雪糕俾我們,真係多謝晒

今次閘口在509,所以要搭巴士

轉眼間就要上機喇,今日班機早了十分鐘起飛

飛機上到半空,亦到我品嘗雪糕既時間喇heehee

點解每次我都坐呢邊坐位架!見到這個小島即代表很快就降落

在KK機場見到軍用機都係第一次,當然我們還未知未來幾日原來有事發生啦,所以還很開心地拍照

這次非一般沙巴動感歎美食之旅正式開始,完美假期的旅遊巴同導遊已在機場等待我們,今次帶著鴨仔團係Tony導遊

首站我們先去澔運茶餐室,這茶室主要食烏鯉的(鸚鵡魚),因新年期間貨量很不穩定,我怕白走一趟,所以早幾星期前已打來叫老闆留定貨,所以來幫襯就最好打黎問問及下午2點收檔

價錢表

以上烏鯉樣貌照片係上年頭影的

我們主要點了紅燒烏鯉、烏鯉什湯、涼拌魚片、湯麵X17,埋單$rm394蚊.

薏米水:清熱袪濕最適合我,正啊

湯米:沒什麼特別

涼拌魚片:魚皮非常爽脆,加上多種香料配合,很有東南亞特色,酸酸地很開胃

紅燒烏鯉:這個係四至五人份量

其實每次食深海大魚,最好的位置就係這些厚厚的骨膠原,誰不想靚呢?heehee

這個位置亦係我的最愛,帶骨位置的肉質係最有彈性的,特別係野生深海大魚

烏鯉什湯:這個湯係很鮮的,點解?因為係用靚魚去熬製囉

又係骨膠原

每塊魚肉都咁正,真係親身試過才會知道

單據

大家是否以為我們已食飽呢?咁就錯了

其實澔運係很近富源總店的,市區的分店全是特許經營的,所以質素有分別的

拉茶:越多泡就代表拉得夠好,總店的拉茶才是最好的,之前分店飲的都有陣草青味,所以都是總店靠得住

kaya麵包:我感覺他們的麵包差了,沒以前的軟熟!但kaya保持到質素

kaya焊底麵包:
現在我較喜歡食焊底的,因為塊麵包脆到像餅乾一樣,食多幾塊都不會很滯

這個係班蘭葉的,味道較清新

連烏蠅都抗拒唔到,厲害吧

單據

评分

oscarmastw + 100 原创内容

day1

之後我們出發去wisma商場,因為裡面間找換店的匯率係較好的

找換店對著萬寧的

今日個對換價係2.52

我們亦買了電話卡,現在我會選用HOT LINK,比DIGI好收得多,特別係出島或郊區,價錢亦平些

他們在商場裡面超市買零食,我就去了街市買海鮮,今晚晚餐材料主要都在這裡選購

因為已太晚了,所以沒什麼貴價魚類,好彩還有青衣,所以買了兩條,埋單rm36蚊

肉蟹:這些蟹係咪好新鮮呢?但原來靚貨全都收藏在箱裡,點解我會知?因為有沙巴朋友帶著我囉,他話沒被太陽曬著的蟹才好味,我就話點會有沒被曬著的蟹啊?之後他同檔主講完一輪野後,真的主動在後面箱裡拿出d蟹,還不用親自揀的,他話包是好貨喎heehee,買了17隻大蟹,埋單rm$80蚊.

虎蝦:近來貨源比較少,這個時間還能買到虎蝦真係很好彩,這些雖然係冰鮮貨,但勝在可以慢慢揀,友人講價到rm60蚊1KG,真的很平啊,我們買了2KG多些,埋單$126蚊.

買齊晒d海鮮後,我們就去鑽石酒家食晚餐,這店歡迎人客自帶海鮮來加工的,但我們這時才發現漏了果兩條魚在街市啊......,因為魚販處理魚的內臟時,我們去了買蝦,諗住轉頭就回去拿,點知太開心而忘卻了d魚囉!

這餐我們點了乾奶油蟹、濕奶油蝦、魚鰾湯、蒜蓉炒油麥菜、蒜蓉炒通菜、豉椒炒魷魚、酥炸非洲魚、蜜汁排骨,食物全部X2的,埋單rm$478蚊.

醃木瓜:這個係餐前小食,味道有小許酸,但木瓜就很爽脆,我食完又要求再添加,真係好美味架

花生:無試

可樂:唔知咩牌子,但味道較淡的!

魚鰾湯:湯頭清清地,但這樣才嚐到魚鰾的味道,一點都唔腥的

蜜汁排骨:排骨的醬汁做得很出色,雖然像豬扒多過排骨,但肉質都幾嫩,唔錯

濕奶油蝦:這間的奶油係做得唔錯的,奶油汁很順喉,上次試過後,覺得非常美味

看到蝦的肉質都感覺到有彈性吧?

我們選購的蝦都幾大隻架

蝦身還有糕的

蝦肉當然鮮甜啦

豉椒炒魷魚:沙巴的魷魚真係好賤價的,不過膽固醇都幾高的,每人食些小就好

蒜蓉炒通菜:我的致愛heehee

蒜蓉炒油麥菜:都唔錯

酥炸非洲魚:在沙巴食得多海魚亦會悶的,間中食下平價淡水魚都係唔錯的選擇,特別係酥炸非洲魚,肉質炸到外脆肉嫩,而且一點泥味都無架,試過你就知係好魚,不過細條就無乜肉,我們點的就剛剛好

乾奶油蟹:賣相係咪好吸引呢?大茄來那些真的比下去啦(友人講的)

這些肉蟹啖啖肉又鮮味,最重要係價錢唔貴嘛

單據:這餐買料連煮費每人都係夾了$110港幣,都幾化算

食飽後又要出發去機場

搭四十五分鐘機程就到達斗湖,我們租了兩架VAN仔入仙本那,大概一個半鐘車程就到達仙本那,然後先去seafest酒店辦手續先,然後再出發會合朋友去食宵夜

我們行去潛店集中區那邊,在海邊終於見到樂樂,本來他是同我們一齊過來的,點知竟買錯機票(都唔知有心定無意的)!早我們幾日就來到,還晚晚去啊龍那裡食晚餐,可惡啊......,可惜他明天就回KK,但都提供很多有用資料俾我,還介紹了這新開潛水店給我,因這裡的教練係華人,船的摩打係用兩個200匹的,而且設備係全新架

仙本那島嶼地圖:這店教練還介紹了周邊的島嶼我知,可惜我們已訂了住馬布民宿,原來出很多島都要先回仙本那碼頭,然後才再去島玩,這樣就浪費了些時間囉!早知住在岸上上店算了......

這卡片係潛水教練的聯系方法

然後在隔離餐廳食宵夜,分別點了福建麵X2、馬拉盞炒野菜X2、馬拉盞炒菜心X2、濕炒牛河X2、芒果沙冰、桔仔冰,埋單rm$180蚊

芒果沙冰:芒果味較淡!

福建麵:肚餓的話會覺得好味

濕炒牛河:一般般

馬拉盞炒野菜:野菜口感較粗糙同有點硬

馬拉盞炒菜心:好味

單據

day2

今早我七點鐘就起身了,之後去了酒店後面的街市買海鮮,點知太早還未開檔,很失望啊

我們八點鐘就到達Uncle Chang辦公室搞手續,這時都見到Uncle Chang在裡面

這幅係仙本那島嶼的地圖,我們目的地在馬布島

我們上船的地方,Uncle Chang辦公室在右手邊,前面係龍門客棧(傳說中很多老鼠的)  

前面就係我們坐的大快艇

龍門客棧附近的海面勁多垃圾,當地政府點解不重視這問題呢?

由仙本那碼頭去馬布島大概需要45分鐘船程

船上指定動作,就係自拍喇heehee

坐坐下船,突然在海面上見到些野,佈滿了很大很大的面積

到底是什麼呢?

再望近些就清楚見到很多膠樽,初時我還以為係人工繁殖瀨尿蝦,但原來係海燕窩,即海草的一種,質量同燕窩一樣的,但價錢就差很遠喇

不經不覺就到達馬布島喇,但天上飄來了烏雲,希望快點飄走啦!

今次我們入住Uncle Chang民宿,早幾年都來過一次,當時島上的職員非常熱情,但今日見到Uncle Chang這裡已經換然一身,完全變得有點陌生

我們先到餐廳集合,因為房間未咁快準備好

見到Uncle Chang,當然要合照啦

day2

然後食個簡單的早餐,每日都差唔多

這個係剛才Uncle Chang買上島的,原來分俾職員同客人食的,不過飯粒超級乾身,我不喜歡這口感同味道

我們食早餐途中,見到有些小艇駛過來,原來係賣海鮮俾客人的,其實每天都有不同的小艇過來,但記得講價

海蟹在這裡最常見的,而且又生猛又大隻,通常係一串串賣的,價錢統一rm20蚊串,無錯係rm20蚊串,真的很平啊

琵琶蝦rm5蚊隻,每隻都很生猛,大細都一樣價錢,真係草蝦價錢,龍蝦的質素,但有一點我覺得不爽,魚民應該捉公不捉母嘛,特別懷了卵那些更加要放生啦

魔鬼魚廚房龍哥不多原意加工的

魚民用超低價賣曬d海鮮俾我們,個價都幾吸引,大花魷都已唔平啦

最後用了rm171蚊買了以上的海鮮,其實還可以再講價,但我覺得他們都要用勞力去捉的,每日都曬著陽光工作,所以都不能太刻薄他們,俾完錢就交俾大廚龍哥

這個就係民宿廚房的話事人龍哥,如果大家醒目的話,一上島就同他打好關系,你往後的伙食就會好些,點樣打好關系?大家係中國人明白啦hahahaaaa,不打好關系,你想加工海鮮都會給說話你聽,又說忙又說做不了之類說話,加工海鮮或食物係每碟計,每碟收rm15蚊,所以很多時煮費會貴過買費,但無法啦,獨市生意嘛

島上有幾種房間型號,估不到我竟然住過三種,唔係因為我面子大,係因為我房間出現問題!往後會慢慢講出來

我們入住最貴的獨立屋,rm$160一個人晚包三餐

對出的水質好清啊,遍地都係海星,而海龜經常都會在我們面前出現

我被分配到3號房,但建議各位住這房的話,記得要求轉第二間,因為水、冷氣都有問題架,每日早上係無電供應的,大概每晚六點才有電力提供

因為其他人都未有整理好房間,所以把行李放曬入我房間,但點解這房間要係我既呢?唔怪得只有這屋係無人住啦......

雙人床

洗手間很大,但幾間房的花灑都無水出或水很弱的啦......

換好衣服落去玩下先

當然要等埋老婆先啦

在我想落水的時候,今早個船家又駛過來,之前這隻龍蝦開價rm150蚊,心想當我係水魚咩?我一口拒絕了,然後講價不成,現在就問我想幾錢成交?我話rm70行嗎?經過幾輪口水戰,最後rm90蚊成交了,雖然比我心理價貴了rm20蚊,但這價錢在出面點都買不到,後面有個上海遊客講我知,昨天她們rm70買了一隻比我更大的,但我覺得這價錢都很合理了,始終魚民都要養家的嘛!

這樣會更清楚龍蝦的大細

日本豉油、芥辣、工具都係我帶來架,因我一早做定功課嘛

團友們興奮地拿隻龍蝦黎影相,你們唔好玩死它才好啊!

終於到我出手了,劏龍蝦的過程簡單而殘忍,所以不便公開

話咁快就一分為二

蝦頭的糕好鮮豔,代表蝦的新鮮度

經過我巧手的處理,蝦肉色澤很漂亮很吸引呢

d糕很多啊,味道係點?哈哈哈,係祕密

好老實蝦肉超級鮮甜,而且肉質係自然的彈性,其實如果用冰凍一凍會更加好,但我從未試過這樣原始的食法,很想品嘗一次,因為冰鎮的久不久都食到,對著咁靚既海,同班老朋友老街坊一齊品嘗美食,這才叫做人生不枉此行嘛

還有很多肉黐在殼上,當然不能浪費啦

我係咪處理得好靚呢?原隻還原架,其實我第一次處理活的龍蝦,處理過程都有點緊張架!

day2

之後當然落水玩啦,現在剛剛好係退潮,水位很低很低

起碼幾百米內都咁淺水,而且還有很多寶物藏身在水裡,睇你運氣好唔好

而我運氣就非常好喇hahaaaa

海膽非常多,大家要小心

這個係第二品種的

海星又係很多,但影完記得放回原位

還有細細隻的

當然亦有大大隻的

珊瑚

老婆話空蕩蕩貝殼有咩好影啊?我話你俾些耐性等下啦

其實係寄居蟹來的

我又找到寶藏喇,今次還是個大寶藏

看到圖中上面啡色的物體嗎?

這次影到牠的身體,其實這石塊底住了幾條油錐,牠們係鱔類一種

終於又影到牠的面貌,在相中右下角

在牠附近住了很多很多細魚,可能有安全感啦

有條黃色的竹簽魚,非常漂亮

我們玩完就回房洗澡,然後去食午餐喇,已好肚餓了,現在退潮更加厲害啊

以上係午餐,我一樣都無食到!

每餐都有的配料,東南亞的口味

因為我們有豐富的海鮮午餐嘛hahahaaaa

草蝦出場喇,講錯了係琵琶蝦才對,龍哥煮海鮮技術一流,睇得又食得,好野啊

邊個話琵琶蝦無肉食架?我就話啖啖肉就真,我唔客氣喇

炸魔鬼魚仔,這個大細係最嫩滑的,魚味又濃,正啊

這些魚拿來炸?浪費了吧?唔係講好係蒸的嗎?

炸班仔,好豪啊

每人見到大大隻的海蟹都已磨定刀叉,但很多都係蟹母,我較喜歡蟹公,肉質鮮甜很多的

看看海蟹係幾咁飽滿

唔講蟹肉的話,還以為食緊雪糕添heehee,蟹肉可一匙匙起出來,肉蟹甜到唔識形容,但感覺到同海水溶為一體啊

老婆只負責食的,我就負責整開曬d蟹殼......

醬煮大花魷,賣相還怕會好硬好粗糙,但事實係幾腍,唔錯,膽固醇萬歲

海鮮配可樂,一絕

食飽後,就先回房交行李俾各團友,點知又有船家駛過來

嘩!東星班啊,我同船家講只想要那幾條東星班,船家話賣曬俾我們可以嗎?但我話太多了,要不下......船家話全部rm30蚊賣曬俾我,我有無聽錯啊?rm30一條啊?船家話係全部,我即刻俾錢,價都不還喇

每條都很新鮮,看看魚眼就知啦,在香港買條淡水養魚都貴過這些啦,仙本那我太愛妳了,這些就是我們的晚餐

之後當然落水玩啦,現在剛剛好係退潮,水位很低很低

起碼幾百米內都咁淺水,而且還有很多寶物藏身在水裡,睇你運氣好唔好

而我運氣就非常好喇hahaaaa

海膽非常多,大家要小心

這個係第二品種的

海星又係很多,但影完記得放回原位

還有細細隻的

當然亦有大大隻的

珊瑚

老婆話空蕩蕩貝殼有咩好影啊?我話你俾些耐性等下啦

其實係寄居蟹來的

我又找到寶藏喇,今次還是個大寶藏

看到圖中上面啡色的物體嗎?

這次影到牠的身體,其實這石塊底住了幾條油錐,牠們係鱔類一種

終於又影到牠的面貌,在相中右下角

在牠附近住了很多很多細魚,可能有安全感啦

有條黃色的竹簽魚,非常漂亮

我們玩完就回房洗澡,然後去食午餐喇,已好肚餓了,現在退潮更加厲害啊

以上係午餐,我一樣都無食到!

每餐都有的配料,東南亞的口味

因為我們有豐富的海鮮午餐嘛hahahaaaa

草蝦出場喇,講錯了係琵琶蝦才對,龍哥煮海鮮技術一流,睇得又食得,好野啊

邊個話琵琶蝦無肉食架?我就話啖啖肉就真,我唔客氣喇

炸魔鬼魚仔,這個大細係最嫩滑的,魚味又濃,正啊

這些魚拿來炸?浪費了吧?唔係講好係蒸的嗎?

炸班仔,好豪啊

每人見到大大隻的海蟹都已磨定刀叉,但很多都係蟹母,我較喜歡蟹公,肉質鮮甜很多的

看看海蟹係幾咁飽滿

唔講蟹肉的話,還以為食緊雪粒添heehee,蟹肉可一匙匙起出來,肉蟹甜到唔識形容,但感覺到同海水溶為一體啊

老婆只負責食的,我就負責整開曬d蟹殼......

醬煮大花魷,賣相還怕會好硬好粗糙,但事實係幾腍,唔錯,膽固醇萬歲

海鮮配可樂,一絕

食飽後,就先回房交行李俾各團友,點知又有船家駛過來

嘩!東星班啊,我同船家講只想要那幾條東星班,船家話賣曬俾我們可以嗎?但我話太多了,要不下......船家話全部rm30蚊賣曬俾我,我有無聽錯啊?rm30一條啊?船家話係全部,我即刻俾錢,價都不還喇

每條都很新鮮,看看魚眼就知啦,在香港買條淡水養魚都貴過這些啦,仙本那我太愛妳了,這些就是我們的晚餐

2万

甲必丹部长局长良民铜章(累积乐捐RM100以内)

哇,那几条鱼才RM30~ 太便宜了~~{:3_93:}