「风下之乡」沙巴论坛 - 沙巴人聚集之地

加入
搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: dusty

[游记] 2010年沙巴11天勁食勁歎勁好玩之旅-全卷完超多相

3万

13万

敦丹斯里拿督斯里拿督准拿督太平局绅甲必丹部长局长良民星章(累积乐捐RM500以内)

回复 20F linuschui 的帖子

需看你点什么嘛!
难说,大虎虾肯定有了!
美女我喜歡看。
性感尤物是我的最愛。
攝影是我的生命。
拍攝性感照是我的夢想!

原帖由 linuschui 于 2010-3-10 10:30 AM 发表

明白 ... 我只想計一計兩個大人食一餐海鮮要多少錢 ...

linuschui 兄kk的海鲜並不便宜..由其是大虎蝦!你可以去香港街市睇睇大虎蝦多少錢斤,記住价錢再到kk睇下!
我第一次到kk..心想要食平价海鲜,但到天外天及海王城看見海鲜的价錢真的駭了一跳!
第一天到天外天大排擋四人叫了芝麻班、細奶油蝦、蟹及其他小菜要港幣800元左右....但是芝麻班換了條死的給我
第二天去海王城高擋有冷氣价錢同天外天差不多起碼海鮮對辨...真的要食去海王城吧!

第二次去kk我已經不去食海鲜了,走去街市買海鲜回酒店開餐...全街市都揾不到虎蝦只買到靑蟹......便宜到      5mr至10mr 1公斤!

酒店開餐

3万

13万

敦丹斯里拿督斯里拿督准拿督太平局绅甲必丹部长局长良民星章(累积乐捐RM500以内)

讲老实话,大虎虾並不好吃。。。。小虎虾口感好太多了!
大未必好!
美女我喜歡看。
性感尤物是我的最愛。
攝影是我的生命。
拍攝性感照是我的夢想!

原帖由 oscarmastw 于 2010-3-10 11:59 PM 发表
讲老实话,大虎虾並不好吃。。。。小虎虾口感好太多了!
大未必好!

謝謝兩位 ... 我見很多人都說要食"奶油虎蝦" , 其實我見香港街市也有 , 但並不是太大隻 , 都只是賣三十元左右 , 真要到 kk 時再看看吧 ...

另外 chanchohung 兄你是怎樣在酒店開火 ?

原帖由 linuschui 于 2010-3-11 09:10 AM 发表

謝謝兩位 ... 我見很多人都說要食"奶油虎蝦" , 其實我見香港街市也有 , 但並不是太大隻 , 都只是賣三十元左右 , 真要到 kk 時再看看吧 ...

另外 chanchohung 兄你是怎樣在酒店開火 ? ...
其實香港又好或kk又好,很多都是養的了,野生不會很多,同埋海鮮要識搵地方食,平可以很平,貴可以好貴,海王城很貴,食裝修就無意思啦,因為你們得兩個人,所以感覺會貴些,所以你想近近地食海鮮的話就選擇珍珠或雙天,係不錯的選擇,遠的我就不敢介紹給你

回复 24F linuschui 的帖子

對!行多香港人鐘以食奶油虎蝦包括我呀 但我夫入說味道太濃不喜歡!但旅遊到kk奶油虎蝦是一定要賞試的。
街市並不是時常有8吋長大虎蝦買(多數批發给酒家了),但間中有售,買大约160至200元斤大约有3隻左右,每次我夫人見到買160斤時都流ロ水呀!
oscar大哥說得對!太大隻肉質不及小的好!
嘻!嘻!酒店開火我用快速熱水壺一隻一隻煮熟呀!

原帖由 chanchohung 于 2010-3-11 10:02 AM 发表
對!行多香港人鐘以食奶油虎蝦包括我呀 但我夫入說味道太濃不喜歡!但旅遊到kk奶油虎蝦是一定要賞試的。
街市並不是時常有8吋長大虎蝦買(多數批發给酒家了),但間中有售,買大约160至200元斤大约有3隻左右,每次我夫人 ...

佩服佩服 !

dusty 兄 , 聽你意見 , 我會去珍珠試試 !

原帖由 dusty 于 2010-3-11 09:53 AM 发表
其實香港又好或kk又好,很多都是養的了,野生不會很多,同埋海鮮要識搵地方食,平可以很平,貴可以好貴,海王城很貴,食裝修就無意思啦,因為你們得兩個人,所以感覺會貴些,所以你想近近地食海鮮的話就選擇珍珠或雙天,係不錯的選擇,遠的我 ...

對!海鮮要識搵地方食..所以在香港我不會到西貢及鯉魚門做遊客生意的地方食海鲜,通常會到屯門三聖村、大埔及流浮山食平靚正海鲜!

2010年沙巴11天勁食勁歎勁好玩之旅(DAY2)

今早一早起身就出發去麗都街市,裡面很多新鮮的貴價魚買的,價錢還好平好吸引

之後去附近的隆美餐廳,呢間店很出名食東星魚旦,自從三年前食過後就念念不忘,我們點了東星魚片魚旦河、喇沙東星魚片魚旦麵、干撈麵、白倉魚片魚旦河、淨東星魚片魚旦、淨魚旦、淨倉魚、埋單57RM,很高興老闆的執著,堅持用新鮮魚來做個湯底,所以同三年前的味道一模一樣的.

隆美餐廳就在麗都街市KFC隔離,好易就找到的

干撈麵:個豉油汁好好味,麵又有少少彈性

東星魚片魚旦河:東星魚片好新鮮又雪白,湯底鮮味十足,咸酸菜又爽口

淨東星魚片魚旦:同上面一樣

白倉魚片魚旦河:這裡的白倉係貴過星班的,上年錯過了,今年一定要食到,倉魚白雪雪,肉質實淨、呢碗麵材料多得緊要,差唔多有成條魚架

淨魚旦:唔叫返碗淨魚旦邊夠食架,魚旦彈牙不在講,魚味重好濃,香港都幾難食得到咁正的
喇沙東星魚片魚旦麵:無試

熱奶茶

熱咖啡

呢餐真係食得好滿足呢

之後我地去了拿車近市中心的商場唱錢及行街

完美假期的車

啊叔架車......

KK塞車真係越來越嚴重了

WISMA MERDEK就在HYATT 酒店隔離的

呢架車好多懷舊零食賣架

不知名的地道小食,不過我太飽,所以無食到

呢間店係啊叔的朋友開的,之前都有黎換錢的,因為他給我們個匯率係最好的.

2010年沙巴11天勁食勁歎勁好玩之旅(DAY2)

跟住中午飯就去了家鄉牛什食,人未到就聞到好濃郁的牛味,我們點了牛什湯河、牛什撈麵、三式奶茶、拉茶、埋單唔記得了幾錢.

這間店好出名的,連馬來西亞極紅星級廚師都黎幫襯就知啦

頂級超辣誇張了少許HAHAHAAA

睇下D滷水汁幾咁濃

好濃的牛骨湯

牛雜麵好多唔同的材料,個湯底無得頂啊

牛舌:好嫩滑

蘿蔔:好甜好入味,最緊要係無渣嘛

一睇D色就知幾咁入味啦,很好味

剩撈河

牛肉碎撈河

三式奶茶:裡面有練奶、咖啡、茶葉,味道幾好黎,新野黎架

拉茶

芒果布丁:芒果味唔算濃,但就幾清新
晚飯就去了新佳雅食海鮮,呢間店雖然選擇唔算多,但價錢都幾划算,我們點了清蒸游水黑星班、薑蔥炒肉蟹、蒜蓉蒸大蝦、馬拉盞炒通菜、海皇煲、西蘭花扒冬菇、蜜糖雞、白酒浸沙白, 招牌炒飯,埋單RM$473蚊,然後就返酒店休息喇。

炸花生小食

攪碎桔仔冰

桔仔冰

清蒸游水黑星班:條魚蒸既時間非常好,肉身非常幼嫩

蒜蓉蒸大蝦:呢種蝦係虎蝦興草蝦配種出黎的,蝦肉好彈牙又夠鮮甜

馬拉盞炒通菜:通菜焗得太熟了,失敗

蜜糖雞:味道做得好野味,要黎送酒一流,可惜我唔飲酒的heehee

海皇煲:裡面有很多不同的材料,主要有海參、魚標、魚肚、鮑片,整體唔錯架

白酒浸蛤貝:初初見到咁大隻以為煮出黎的肉會好韌的,因為通常都係飲果淡湯,點知剛剛相反,蛤肉好嫩,湯勁鮮甜

薑蔥炒肉蟹:呢種蟹係紅樹林種,所以特別兇惡又大隻,要揀靚蟹只需要用手嚇一嚇它就知道,蟹肉非常結實,蟹味特別甜的,最緊要係價錢一點都唔貴的

西蘭花扒冬菇:一般水準

招牌炒飯:飯硬了少許及比較油