「风下之乡」沙巴论坛 - 沙巴人聚集之地

加入
搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: dusty

[游记] 09年不一樣的沙巴17天勁食勁歎之旅(短片編)全卷完多相

11F

09年不一樣的沙巴17天勁食勁歎之旅更新(第五天)馬布島編

今日食過早餐後就出發去馬布島玩體驗潛水,可能昨日我身體被曬傷了,所以成個人都唔舒服,我同阿文等到12點先去潛水,潛點只離馬布不遠,轉個彎到,個教練係識講廣東話的,同埋潛水比我想像中容易,雖然水質比較濁.但都好開心見到四隻海龜,但好可惜第一次下水冇帶到相機,好失敗呀,大約潛了半小時就回程返馬布食午餐.

下午2點再出發去上次潛點附近,今次一下水就見到滿地都係海星,一隻好大隻既海龜,今次仲可以同牠一齊影返張相添.
呢次潛了差唔多一小時很滿足很多野睇,4點幾就回程言仙本那碼頭了,回到酒店先冲返個凉,跟住就出發去中華商會舉辦的聯歡晚宴.

12F

09年不一樣的沙巴17天勁食勁歎之旅更新(第五天)

我們好榮幸被uncle chang邀請出席,還有些外國朋友一齊,成晚的氣氛好正,uncle chang和一班職員都很玩得投入,令到當晚既氣氛好高漲,我完全感受得到仙本那當地人的熱情,但可惜我不在狀態,如果唔係一定會更好玩。今晚晚宴上有八味菜,首先有什錦拼盤,跟住係海鮮羹、炸子雞、水晶蝦、炸青班、炸墨魚球、荷葉飯同埋生果拼盤,最後就係同一班朋友影下相,之後就回酒店休息啦。

13F
原帖由 oscarmastw 于 2009-2-10 01:34 PM 发表
圆圈中的就是我了!

原來版主都被我影了相heehee

14F
原帖由 oscarmastw 于 2009-2-10 01:44 PM 发表
当天曾和这位女生微笑!
是妳们的同伴吗?
不是啊,她們一家三口來自北京的,同樣那日在馬布島潛水。

15F
原帖由 oscarmastw 于 2009-2-10 10:28 PM 发表
哦!原來是北京人,我还以為是香港人呢!
剛剛和你講完,我在一個內地網頁上竟然踫到他們啊,真是有緣份啊http://www.doyouhike.net/forum/globe/southeast_asia/319147,0,0,4.html    它網名叫[url=]orchid2009[/url]

16F

09年不一樣的沙巴17天勁食勁歎之旅更新(第六天)馬達京島

今早八點起身食過早餐後,就在酒店對面的碼頭上船去馬達京,去到碼頭已經有馬達京既職員在等我們了,大概四十五分鐘船程就到馬達京,離遠已睇到馬達京,個景觀非常之靚,今日先上加埋我們只得八人,他們四位全是外國人,我們辦理好入先手續後,就周圍行下,最靚的就係對面既一個小島,當潮退既時候先可露出一條沙路行過去,但潮漲的時候呢條沙路就會被海水覆蓋,行唔到過去了,剛好我們一到既時候正正潮退,所以我們就行過去了.

下午既午餐好簡單,我們一邊食一邊用麵包餵魚,真係寫意,加埋周圍既環境真係一流,非常舒服,飯後我們拿左幾片麵包去到碼頭餵魚,見到碼頭有很多魚,而且水質非常清澈,我們還見到條龍躉,真係難以置信呀,之後就回房休息左一陣,因為過去幾日都玩得好累,有咁正既環境梗係要好好休息一下,大約四點到我們再出發周圍影下相,跟住我們去左一個露天的按摩浴池,一邊享受按摩浴一邊欣賞日落既景色,咁就真係人生既一種享受,如果係渡密月既話一定會更加正,加下島上非常寧靜,一定沒有人會打擾到你。晚餐後本來諗住去玩森林探險,但可惜今晚水位高漲,覆蓋左沙灘條路,職員因安全理由,所以取消左冇得玩,令到我們都幾失望,不過安全緊要冇辦法啦,只好去遼望台睇星星,不過都有收獲,見到好多星星,最後回房間休息。

17F

09年不一樣的沙巴17天勁食勁歎之旅更新(第七天)

今早一早起身去睇馬達京既日出,之後返去再睏多一陣,九點幾再起身食早餐,之後去碼頭附近浮潛,今次真係深深被這個海底吸引住,因真有很多魚,多到形成左個魚群龍捲風暴一樣,但望落到個海底真係好深,玩左一陣到十一點幾就返回仙本那,再坐酒店車回去斗湖.

去到斗湖到周圍行下睇下食下野.

到大約五點幾就去金陵海鮮酒家食晚飯,我們點了清蒸筍殼魚,蒜蓉蒸象拔蚌仔及大蜆,金香炒紅樹林蟹,海蟹粥,蒜蓉炒通菜,椒鹽斑馬賴尿蝦,酸汁海草,隻斑馬賴尿蝦係勁多糕的,食到我都唔識點講,總之就正啦,埋單3xx,之後職員alan wong還替我們叫的士去機場回亞庇市

回到亞庇市我們再去發記食轉消夜,我們點了南乳骨褔建炒麵甜酸水晶蝦蠔油雞翼鹹酸菜豆腐湯蒜蓉炒小唐菜,個南乳骨好香口,褔建炒麵超級推介,埋單唔記得幾多啦,因為太好味,好味到唔記得晒,只係記得好抵食好平,之後就回酒店休息了

18F
原帖由 oscarmastw 于 2009-2-12 09:15 PM 发表
我好想重游馬达京島!
虽然已去过四次了(其中兩次沒过夜)!

馬达京是仙本那众島之中,環境最最美的!
實在太美了,我們都不捨得走啊

19F
原帖由 Khinkeit 于 2009-2-12 08:23 PM 发表
行程+照片=很精彩丰富。。。

真羡慕楼主。。。
謝謝你的賞面

20F
原帖由 oscarmastw 于 2009-2-13 12:15 PM 发表
你在斗湖期间,其实我在等待你找我!

你的太太应该是熟悉沙巴或者是沙巴人,料想你在沙巴行走是沒有问題的!
其實之前想聯系你的,但不知你住斗湖定仙本那,又怕麻煩到你,加上出島第一天後整個人都唔舒服,所以......不過下次去的話一定會找你出來聚聚的,我老婆香港出世唔熟悉沙巴架,亦唔識講馬拉話或客家話,但外母外父都識講些馬拉話的