「风下之乡」沙巴论坛 - 沙巴人聚集之地

加入
搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: dusty

[游记] 09年不一樣的沙巴17天勁食勁歎之旅(短片編)全卷完多相

41F

09年不一樣的沙巴17天勁食勁歎之旅更新(第八天)KK編

之後去左巨人超級市場行街,途中有間叫楊坤英蔬果店,就在中興超市隔離,裡面有種叫新鮮芒果乳酪的飲品,超濃芒果味同很滑,大家如果經過一定要試試.

再去雙天食晚飯,我們七個人點了1,7kg即二點八斤的石頭魚,雙天職員話呢條石頭魚係從賣呢種魚黎講見到最大條的,清蒸石頭魚、八隻白灼瀨尿蝦八隻豉油老虎蝦、海南雞一隻、豉椒聖子蜆、大蘿白蜆湯、八個海皇魚翅羹,每個都有足50克魚翅,水蟹粥、蒜蓉炒通菜,埋單974馬幣,首先講下個石頭魚,咁大條都蒸得咁好,啖啖肉又冇細骨,好鮮甜同d肉好厚好彈牙,
至於呢種瀨尿蝦呼籲大家唔好買黎食,雖然睇落好大隻但係就好似水蟹咁無咩肉架,同埋d肉係霉的,海南雞係好大隻架,但依然好滑有雞味,豉油老虎蝦好彈牙,
海皇魚翅羹個湯好濃加上d翅又彈牙,抵食,水蟹粥反而一般,食完就回酒店休息喇。

42F
好多海鲜啊~!!!!

对香港人而言, 这种价钱的确不贵。。。
对我们而言, 就。。。

每次看港剧,早晨饮茶都要几百几百港元, 换来马币,也要几百几百声~
有时真的很好奇想知道,香港人如何定义便宜和贵。。。。。

43F

09年不一樣的沙巴17天勁食勁歎之旅更新(第九天)KK編

今日訓醒梳洗完就出發去市中心的街市買餸,因今日會來個自家制火鍋,我們買了牛骨煲個湯底、又買左紅樹林蟹、墨魚仔、青衣魚起片、黃衣魚起片、手打東星魚旦、好唔掂既午餐肉、蔥、韭菜、蘿白、通菜、西生菜、烏冬、菇類、極品珍珠馬拉雞.

以上的天橋底每天下午四點後就有很多VAN仔車在這裡賣榴槤架,味雅雞飯就在第二條天橋底轉左入就見到的。

下午我們去了吉隆坡好出名既香香板麵到食,我們點了幾款唔同既麵,包括版條板麵、板面幼麵、山東板麵、手工板麵、炒麵,但佢地既湯底係一樣既,不過好好飲,仲有點左個鮮榨番石榴汁,泰式豬腳,好正,埋單76馬幣。

晚上火鍋湯底就用小肥羊麻辣湯包,d蟹好厚肉好鲜甜,手打東星魚旦好彈牙好正呀,隻極品珍珠馬拉雞比普通的馬拉雞肉質更嫩滑,更重雞味,因普通的馬拉雞比較瘦冇乜肉食,但珍珠馬拉雞多肉些同好重雞味,呢餐買料都只係2百幾馬幣,真係抵到呀,晚上就留在apartment到打下麻雀,玩下啤牌咁應下節嘛。

44F
原帖由 LSJ 于 2009-2-15 12:41 AM 发表
好多海鲜啊~!!!!

对香港人而言, 这种价钱的确不贵。。。
对我们而言, 就。。。

每次看港剧,早晨饮茶都要几百几百港元, 换来马币,也要几百几百声~
有时真的很好奇想知道,香港人如何定义便宜和贵。。。。。:3a ...
如果香港要食呢餐這樣豐富的海鮮,起碼要三至四千蚊,所以現在二千就可以,你說抵食嗎?因為是年三十晚團年飯,所以要豐富些。

45F

09年不一樣的沙巴17天勁食勁歎之旅更新(第十天)KK編

今早遲左起身,起身出去市中心的warisaw square裡面既一間意大利餐廳食午餐,我們點了蘑菇湯(好飲)、波菜魚湯(唔係好掂好多粉)、蔬菜湯(一般啦)、海鮮湯(很多料好好飲)、還有芝士蒜蓉包(好味)及番茄蒜蓉包(一般)、雞肉芝士寬條麵(味道較淡)、海鮮寬條麵(同湯一樣好味)、超級薄餅(幾好味),還加三杯咖啡,埋單178馬幣。

之後四周圍遊覽下,行到三點幾到就去左富麗華茶餐室下午茶,地點就在和生園食街,點了喇沙米粉(個湯唔夠正宗冇蝦味)、炒貴刁(好好味),叉燒干撈麵(一般),埋單60馬幣。

晚餐我們都係去雙天海鮮酒家食,點了石頭魚湯(用左日式煮法,味道一般)、馬拉盞燒蒲魚(即係魔鬼魚,味道很好又滑)、清蒸非洲魚(呢條係淡水魚,但估唔到出奇地好食又夠滑,又冇乜骨同冇泥味,正呀,而且仲好平)、紹酒蒸深海蟹(肉厚味清甜,好正)、蒜蓉
炒飯(味道係幾好,但可惜炒得唔夠干身)、辣酒蒸花螺(好正)、蠔油生菜、馬拉盞炒通菜,埋單365馬幣,食飽之後就回酒店休息。

46F

09年不一樣的沙巴17天勁食勁歎之旅更新(第十一天)KK編

今日睏醒後就跟完美假期旅行社出發去螢火蟲餐廳食午餐,我們每人點了一個蝦麵,仲有黃油煮珍珠馬拉雞、鹽焗珍珠馬拉雞、薯仔葉炒旦、蝦醬炒通菜、肉骨茶、胡椒豬肚湯、鮑魚片炆冬菇、鹹魚臘味煲仔飯,首先講下個大老虎蝦麵,隻老虎蝦好鬼大隻都只係賣15馬幣碗,真係勁抵食呀,加上個湯底真係超級無敵咁鮮甜,仲好重蝦味好正宗,黃酒雞好重酒味甜甜地,d雞好正好滑,另外鹽焗珍珠馬拉雞都係必食既,雞很滑同孚重雞味,但如果要食珍珠馬拉雞的話,記住一定要提早打電話去預訂,蝦醬炒通菜都好正,好味過用馬拉盞來炒,我們還打包左12盒蝦醬回港,每盒只售15馬幣,真係同香港既差好遠完全唔一樣,薯仔葉炒旦亦都好好味好正,他們用既薯仔葉係不含化學肥料種的,亦不同出面食到的品種,加上係秘制過先再炒,更加天然好味,肉骨茶係冇落味精的,因我們係出面食過好多都會加味精的,他們老闆講係用左24種藥材和香料煮成的,但湯底又唔會話好濃藥材味,裡面的肉丸很新鮮又彈牙,好好味,胡椒豬肚湯又係另一超級推介,很好飲,所有材料係點到即止,味道剛剛好唔會有太突出既味道,蓋過原有鮮味,個鮑魚片炆冬菇既鮑魚片係即食鮑魚片,但都煮得好軟身唔會靭,鹹魚臘味煲仔飯做得很好,d飯好入味,撈入蔥粒來食仲正仲好食,總結這間食店的食物真的好有水準。

食飽飯後我們就去左間燕窩專門店買手信,完美假期帶去的係有七折的,好鬼著數,師兄仲買了一斤瀑布洞燕盞7200馬幣四両裝,呢款瀑布洞燕盞係天然無加任何人手加工,同埋發起來後有三倍份量咁大,還最少需要浸三日以上,而我就買了純正官燕碎4768一斤,7折後真的平好多好抵食呀,還有東革阿里有馬來西亞人參之稱,聽聞醫糖尿好有效,其實佢都仲有好多功效的,我仲買左一條洞礦石做成的珠鏈,係幫助散熱,好似話如果發燒放係枕頭底會有助退燒,而我買的這一條仲係限量版,刻了佛字的,師兄都有買到一條,另外還買了兩個用錫制成的茶罐,最後再買左些少零食做手信,便回酒店沖涼再出發食晚飯。

晚上我們去了貴都海鮮樓食晚餐,我們點了紅燒鱷魚掌(炆得雖然好軟身,但可惜隻掌太細,冇乜肉)、蟹肉粟米羹(還可以啦)、花菇鹿筋海參西蘭花(如果d汁丙濃些就會更好味,但整體都幾好食)、招牌豬手係必食既(皮脆肉滑,又夠味)、招牌鑲豆腐(亦好好味)、另外想講講這間店的甜品真係唔錯,個芒果布丁(有好多果粒,加上又香滑而且不太甜,正呀)、椰子糕(又係好正)酒樓送的、奶油鍋餅(亦係值得推介給大家,好好味),埋單362馬幣,之後就回酒店休息了。

3万

13万

敦丹斯里拿督斯里拿督准拿督太平局绅甲必丹部长局长良民星章(累积乐捐RM500以内)

47F
感觉楼主很利害”找吃“!

回去后应该胖了几公斤!
美女我喜歡看。
性感尤物是我的最愛。
攝影是我的生命。
拍攝性感照是我的夢想!

3万

13万

敦丹斯里拿督斯里拿督准拿督太平局绅甲必丹部长局长良民星章(累积乐捐RM500以内)

48F

回复 42F LSJ 的帖子

如果香港人打工仔的平均薪水每月馬币一万五千元上下,
一个早餐二、三百港币,你认為会贵吗?

馬來西亞人的收入太低了,这是政府“压价”造成的!(沒有设定最低薪金制)
美女我喜歡看。
性感尤物是我的最愛。
攝影是我的生命。
拍攝性感照是我的夢想!

1万

49F
馬來西亞里的沙巴不是更低吗?

3万

13万

50F

回复 49F cth2206 的帖子

对!所以你能明白我们受了多大的委屈!
尤其当我们出国时感受更深!

舉个例子:

一部丰田房車,如VIOS,馬币近9万左右!
普通人(每月薪金馬币2千),需45个月的薪金!

而在香港車价大約一样,普通人的薪金每月2万馬币,大約半年的薪金!
隨便想想就明白了!
大馬的低薪政策其实是不对的!
美女我喜歡看。
性感尤物是我的最愛。
攝影是我的生命。
拍攝性感照是我的夢想!