「风下之乡」沙巴论坛 - 沙巴人聚集之地

加入
搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: dusty

[游记] 09年不一樣的沙巴17天勁食勁歎之旅(短片編)全卷完多相

09年不一樣的沙巴17天勁食勁歎之旅(第十二天)KK編

今早睏醒後就出發去hill top地區的李黃記海鮮樓食午餐,這間店最出名食魚什既,我們六人點了不同的材料,我就點了魚旦魚唇河,湯底加入了番茄和魚骨煲成,非常鮮甜野味,好好飲,而魚旦有魚味,但就一般彈牙,特別推介係魚唇,非常厚可想而知條魚會有幾大條呢,我們還點了一窩魚什湯,即係所以材料都有啦,當中炸腐皮都好好食,還有一碟炸雲吞,炸雲吞係冇蝦的,全部都係用魚肉做成的,所以一樣都好鮮味,埋單145馬幣.

之後我們去了行下街街掃下貨,阿叔之後約左個朋友帶我們去買燕窩,這些燕窩係洞燕出產自山打根,同埋佢係家庭式運作,不過一般人唔可以去到的,要由熟客介紹的,同埋我們亦有折扣,血燕盞460一両,魚翅燕250一両,岩燕盞250一両,真係平過香港好多,最重要既係這些燕窩都係野生的,我們幫襯完之後,老闆娘還送我們每人一盞血燕盞試食,不過就經過人手處分過的.

回港後試了老闆送給我們的血燕價值RM190一兩,燕窩發得好大塊口感亦很好,真係平靚正啊.

之後再去行下街就出發去食晚飯,今晚食呢間叫記得來飯店,這間飯店係食野味的,我們點了一隻超大的水魚掌、清蒸東星斑、燒海南雞、炒水魚裙邊、蒜蓉炒通菜、蒜蓉蒸開邊蝦、藥材清燉鹿腩湯、燒腩肉、先講下隻水魚掌,炆得好淋,膠質很重,裙邊好厚可惜太少,

東星斑係雪藏貨,但都很鮮很滑,蝦好鮮甜,可惜蒸過火有些老,其他都不過不失啦,埋單540馬幣。

09年不一樣的沙巴17天勁食勁歎之旅(第十二天)KK編

晚上再去和生園食街的皓利茶餐廳食消夜,其實主要來這間店食炸豬大腸的,很香很好味的, 可惜連續兩晚都一早賣哂了,我們唯有點了豬肉粥、蟹粥、雞粥同干撈麵、滷山豬肉,d粥麻麻地唔夠鮮味,反而個干撈麵就好食得多,個滷山豬肉都好入味同好淋,之後就固了
酒店休息。

1万

7万

拿督斯里拿督准拿督太平局绅甲必丹部长局长良民沙巴旅游达人旅游大使铜章(累积乐捐RM100以内)

我要抗议呢。。。
这个时候上传美食图片,让我看了觉得肚子好饿。。。
好想吃哦。。。。。
随缘自在

原帖由 黄惠晴 于 2009-2-21 11:38 PM 发表
我要抗议呢。。。
这个时候上传美食图片,让我看了觉得肚子好饿。。。
好想吃哦。。。。。

不好意思,我都不想的,因為晚上才有空整理相片嘛

3万

13万

敦丹斯里拿督斯里拿督准拿督太平局绅甲必丹部长局长良民星章(累积乐捐RM500以内)

楼主回到香港后重了多少公斤!
美女我喜歡看。
性感尤物是我的最愛。
攝影是我的生命。
拍攝性感照是我的夢想!

1万

7万

拿督斯里拿督准拿督太平局绅甲必丹部长局长良民沙巴旅游达人旅游大使铜章(累积乐捐RM100以内)

请问这里头大约有多重呢?
随缘自在

原帖由 黄惠晴 于 2009-2-22 04:07 PM 发表
?ib_____DKD5BRn7g

请问这里头大约有多重呢?
是1兩啊

原帖由 oscarmastw 于 2009-2-22 02:08 PM 发表
楼主回到香港后重了多少公斤!
我不敢走去磅重啊

09年不一樣的沙巴17天勁食勁歎之旅(第十三天)紅樹林編

今早起身在酒店食過早餐之後就出發去默迪卡(WISMA MERDEKA)購物中心的guardian*(即係香港既萬寧)oral-B電動牙刷,呢款牙刷在這裡只賣229馬幣,真係好平,另外牙刷頭亦好平只賣26.9有2支啦,另一款41馬幣有3支,同埋裡面有間找換店的匯率比較高的,之後就去返likas square樓下果間韓國料理食午餐,我們點了鐵板豬肉牛肉什菜鍋、什錦飯、豆腐湯、海帶湯、人參雞湯、炒粉絲,埋單200馬幣,這間店的食物不過不失啦,但個人參雞就無乜人參味啦.

之後就固酒店準備去紅樹林,我們三點出發去到已接近黃昏,食過小點後就出發,我們坐著快艇去睇長鼻猴,雖然係見到,但可惜離我們比較遠,中途還加入了捉蟹活動,就是放個籠落河到等佢行入去,之後回程時先再收回個籠,可惜今次係無收獲,哈哈哈,之後去食了餐豐富的自助餐,還有極品榴槤,呢些榴槤雖然好細粒,但d肉就好正,外面乾身唔黏手,肉味有濃濃的油香,可惜粒核大左小小,食飽之後再出發睇螢火蟲,見到成棵榭都係螢火蟲真係好靚,好似棵聖誕樹咁,閃閃下好靚呀,加上天上的星星又夠多所以好靚,好浪漫呀.

09年不一樣的沙巴17天勁食勁歎之旅(第十三天)紅樹林編

跟住旅行社就帶我們去買朱古力,我們買左好多唔同味道,之後再回市區消夜.

這晚的消夜係旅行社介紹的,店名叫ThePlace,本身係一間20小時既酒吧,只是係早上六點至十點係休息的,店裡氣氛好好,裝潢亦唔錯,而這間店所提供的菜式好多,分別有西餐、菲律賓菜、馬來西亞菜,足足超過50款美食,樣樣都只係十零二十馬幣,非常經濟實惠,我們點了芝士肉醬意大利粉、炒粉絲、炒油麵、牛骨湯、炒羊豆、公司三文治、黃油雞、檸檬雞、招牌炸牛奶魚、香辣牛肉、還有芒果奶昔,超級
好飲又平又抵食,埋單都只係二百幾馬幣,先講下個芝士肉醬意大利粉好白芝士味,如果喜歡食芝士的話一定好鍾意呀,個牛骨湯d肉炆得好淋好入味,個湯亦係一絕,真係飲完再飲,所以我們點左兩轉,黃酒雞亦好香的,公司三文治亦係必食既,招牌炸牛奶魚亦係超級推介,必食之選,條魚無乜骨就算有骨都可以食埋呀,因為真係炸得好脆,好香口,食飽之後就回酒店休息啦。