「风下之乡」沙巴论坛 - 沙巴人聚集之地

加入
搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: dusty

[游记] 09年不一樣的沙巴17天勁食勁歎之旅(短片編)全卷完多相

51F
原帖由 黄惠晴 于 2009-3-4 04:22 PM 发表
我上星期才带朋友到karambunai 和  RasaRia度假村参观。。。
哈,路上也停下来喝椰水。。。
还有一种木薯饼,很好吃。。。
当天有人卖螃蟹呢。。。
螃蟹係我的最愛啊

52F

09年沙巴Shangri-la Rasa Ria酒店(早餐編)

今早起身就落去食個早餐,真係想象唔到Shangri-la Rasa Ria酒店個自助早餐係咁豐富的,花多眼亂都唔知食乜先好,所以一路睇一路影低d相。

53F

09年沙巴Shangri-la Rasa Ria酒店(自然保育區)

早餐過後,我們參加了一個探索自然保育區,每位RM50一個人,一定要10點前報名的,我們起程前要睇一段片段,內容係講點樣救出被人非法捉去的星星,睇完後就出發,一行出去就見到我最喜愛既大咀島,之後不到十分鐘的路程就到達目的地,見到有個職員不段叫隻婆羅洲星星過黎食野,跟住還見到很多馬騮黎偷野食,有隻馬騮bb好得意架,睇完後就回酒店準備出發去市中心那間Shangri-La's Tanjung Aru酒店。

54F

09年17天沙巴之旅(第十六天)旋轉餐廳

去完Shangri-La's Tanjung Aru酒店checkin後,就出發去金融中心樓上18樓的旋轉餐廳食午餐,成個場都冇咩客,個環境好靚,如果黃昏時間睇住個日落一定會更加好,可惜今日天氣麻麻地,呢度一個餐既價錢大概RM50-90不等,我們點了白汁雞皇意粉、羊扒、西冷牛扒、炸軟殼蟹、ASSAM牛尾餐、燒春雞、凱撒沙律、蟹肉湯、蘑菇湯,這間餐廳既廚師煮既食物很有水準,特別推介個ASSAM牛尾及蟹肉湯,牛尾炆得夠(淋)完全入晒味,蟹肉湯好重蟹味真係飲完又想再飲啊。

晚餐就再去THE PLACE酒吧,因實在太掛住個牛骨湯了,同埋下午食得太飽,所以求其點幾了招牌炸牛奶魚、牛骨湯、牛肉炒菜、芒果奶昔,之後就出發去做按摩.

消夜同樣再去螢火蟲餐廳,早一日前特別訂了三粒
榴槤,同埋點了大老虎蝦麵、鹽焗珍珠馬拉雞,呢度的榴槤係我食過最好味的,市中心那些都要行埋一邊啊,但真係太飽太飽喇,之後就回酒店休息。

55F
原帖由 zyurg 于 2009-3-13 10:14 AM 发表
都是吃的,干脆改成美食攻略吧 ,呵呵 看得好饿哦
其實我的主題係叫09年不一樣的沙巴17天勁食勁歎之旅) ,遲些會改回的[/url]

56F
原帖由 cth2206 于 2009-3-13 11:43 AM 发表
只能感慨, 有钱真好
身为亚庇人也没去过吃过
旅行當然用錢,但其實很多食物都不算貴(同香港比較),加上我們人多除開就不算貴。

57F
原帖由 Vricky^yee 于 2009-3-13 01:33 PM 发表
      原來沙巴有那麼多好玩的地方喔.....
真慚愧要看了樓主的介紹才知道啊~~     

看得我好想去玩玩喔~~~
風景都好美呀~~~           
沙巴真的很好玩的。

58F
我們下午12點就到達Shangri-La's Tanjung Aru酒店checkin,我們住Tanjung Wing第4層,房間同樣好靚,但景觀就比較差,因為好多椰子樹擋住晒d海景,真係激死,簡直浪費左個海景房呀,同埋個酒店環境都唔夠Shangri-laRasa Ria酒店大,個海灘好細。

但個spa房就好鬼正,我們雖然無做,但都八掛入去睇下個環境,同埋在海旁那邊睇個日落都幾浪漫架。

59F

09年沙巴17天之旅更新(第十七天)Shangri-La's Tanjung Aru早餐編

Shangri-La's Tanjung Aru酒店的自助早餐真係勁豐富,種類多得嚇人,要你試晒都幾係野啊,可惜我早餐通常食得唔多,真係幾浪費,所以只好影晒d相,同大家分享一下啦。

60F

09年不一樣的沙巴17天之旅-likassquare Apartment酒店編

likassquareApartment酒店離市中心十分鐘車程,如果搭的士要RM10-15蚊,Apartment外表平平無奇,但入到裡面就黎個大變身,裝修得好靚,加上係對海的,廚房的石油氣及餐具要同職員拿的,亦有泳池及健身室,樓下有餐廳同超市都算方便,我們入住係千幾呎、三房兩廳,主人房亦有獨立洗手間的,價錢係RM450晚,如果人多的話可考慮。