「风下之乡」沙巴论坛 - 沙巴人聚集之地

加入
搜索
热搜: 活动 交友 discuz

[游记] 2013年11日大伙兒敦煌、西安探索絲綢足蹟歎美食之旅-day7

1F

今次我們一行十三人,這行程及計劃亦準備了幾個月,最麻煩係要搵平機要及行程路線,好彩都能一一解決了,張掖、敦煌、嘉峪關我們都係包車去景點的,不過因為係四月尾出發,會跨五月一黃金週,所以門票都會貴點,但為了遷就大家日子,所以沒辦法,整個行程費用預計一萬蚊人仔一個人全包.

Day 1: 深圳 > 馬子祿牛肉麵午餐 > 蘭州半日遊 > 火車 > 張掖 > 張掖天域國際酒店 > 老周炒拔拉宵夜 > 酒店

Day 2: 早餐 > 馬蹄寺 >
大佛寺 > 馨園卷子雞午餐 >  丹霞睇日落 > 川味十足排檔晚餐 > 00:38火車宿

Day 3:  07:46火車站 > 莫高窟 > 卜記驢肉黄麵館午餐 > 嗚沙山 > 月牙泉(看日落) > 敦來順清真大餐廳晚餐 > 敦煌山庄酒店

Day 4: 酒店早餐 > 陽關 > 西千佛洞 > 靖远尕六美味羊羔肉晚餐 > 敦煌18:58 > (火車) > 嘉峪關 23:42 > 嘉峪關酒鋼賓館

Day 5: 酒店早餐 > 嘉峪關關城 > 天下第一墩 > 懸臂長城 > 寧清閣餐館晚餐 > 嘉峪
關酒鋼賓館

Day 6: 市區遊 > 鏡鐵市場美食廣場午餐 > 嘉峪關15:10 > 西安17:10 > 外婆印象晚餐 > 市區遊 > 秦唐一号酒店

Day 7: 樊記腊汁肉夾饃
、魏家凉皮早餐 > 鐘樓 > 鼓樓 > 西羊市老米家大雨泡饃午餐 > 化覺巷清真大寺 > 大皮院下午茶 > 烏家特色小炒泡饃、老劉家伊味香肉丸糊辣湯 > 老童家腊羊肉買手信 > 定家小酥肉晚餐 > 回民街 > 宵夜 > 秦唐一号酒店

Day 8:
早餐 >  大雁塔、大慈恩寺 > 陕西歷史博物館 > starbucks下午茶 > 大雁塔廣場18:00  > 珍菇源‧武陵山珍 > 秦唐一号酒店

Day9:
兵馬俑 > 德發長餃子館晚餐 > 秦唐一号酒店

Day10: 華山一天遊 >
秦唐一号晚餐 > 秦唐一号酒店

Day11:
秦豫肉夹饃早餐 > 明城牆 > 書院門步行街市區遊 > 西安飯莊午餐 > 機場  > 西安(20:30) > 深圳(23:00)

Day12:深圳機場大酒店 > 飲早茶 > 回港

2F

2013年11日大伙兒敦煌、西安探索絲綢足蹟歎美食之旅-開會(...

呢晚我們一行十三人去了元朗老地方菜館食晚飯,因為上次我食過後,班團友要求我帶他們去品嘗,加上今晚食完飯就要上深圳機場酒店過夜!

以上係餐牌

餐前小食:辣青瓜,味道唔錯,青瓜夠凍夠爽脆

這晚我們點了老地方小炒王、豉油皇蝦、薑蔥魚卜煲、生魚兩食、豬骨煲、奇妙雞煲,埋單$8XX蚊

老地方小炒王:小炒王很多菜館都有,自已唔多喜歡,因為唔鐘意食腰果,不過這店炒得唔錯,魷魚好味道

豉油皇蝦:海蝦係游水貨,這蝦殼比較薄,咬落極之脆,連殼都可以食埋,而且味道很惹味,正啊

薑蔥魚卜煲:最喜歡咁多蔥heehee,魚卜份量足,而且無腥味的

生魚兩食:老闆極推薦我們食生魚,我問好食咩?會唔會有泥味架?老闆話這條魚一點泥味都無架,而且又係游水的,所以決定一試,不過條魚都幾大條下

椒鹽骨腩:師傅炸得真係好,外層用薄薄的粉漿,所以咬落唔覺粉,而且裡面的魚肉非常嫩滑,我未試過生魚咁樣食法的

西芹炒球:生魚塊啖啖肉,咬落很少魚骨的,估唔到生魚都咁好食

奇妙雞煲:雞係冰鮮貨,味道很唔錯,起碼唔會很鹹

豬骨煲:終於主角出場喇,今次老闆真係用了大蜆喎,份量睇落更加多,不過今次我們就夠晒人數,一定要清晒這豬骨煲

大蜆肉質很鮮甜呢

豬骨大大舊,最喜歡豬筒骨

啤酒

评分

oscarmastw + 80 独家消息

3F
Day 1: 深圳 > 馬子祿牛肉麵午餐 > 蘭州半日遊 > 火車 > 張掖 > 張掖天域國際酒店 > 老周炒拔拉餐廳宵夜 > 酒店

昨晚我們在深圳機場酒店住了一晚,因為今日飛蘭州航班比較早

咁早已經有大批旅客在機場

今次我們搭海南航空去蘭州,而且還見到香港某明星同機,不過他係坐頭等既,先辦理登機手續先

很開心這班機無延誤,很準時就登機

今次係我同老婆第一次以背包的行裝去旅行,因為回內地唔適合用大行李箱,內地的士後尾箱係較少空間,加上我們成十三個團友,所以都係輕便的好

很快地飛機已衝上雲宵

先同老婆來個自拍先

之後老婆好快地解除行裝

這盒就係飛機餐

飛機餐有辣榨菜、蛋糕、餐包、沙律、蕃茄仔等等,我想知包榨菜係咪配餐包黎食架?

坐飛機通常唔係訓覺就係睇片,我睇曼聯對維拉場波,老婆就睇韓劇

轉眼間望出窗外,見到遍地都山或黃士,不過能見度很好

地面非常多田地

然後見到很長的河流

感覺下面係荒涼之地

大概三個小時機程就降落蘭州機場

大家估下他係邊個?

再近鏡些看看heehee

拿完行李就在機場買去通往市區的旅遊巴,每位$30蚊

我在車上拍攝的,因為玻璃的顏色偏黃

大概一小時車程就會到達市區

原來蘭州市都有很多高樓大廈架,沒想象中落後

旅遊巴總站在市區,我們落車後本來想搭的士到火車站的,但發覺係很難的事,蘭州的士通常以釣泥鯭方式為主,意思就係一架車同時間載不同的客人去順方向的路程,有些會先問你去邊?知道唔順路或太近就唔去,他們像唔憂做咁!好彩我們亦經驗豐富,原來落車地方附近就有公車,我們搭一路車到火車站,其實只有大概兩個站就到,一條大直路,搭公車才$1蚊位,真係慳錢又唔需要受氣啊!因為蘭州的士司機都幾無禮貌下......

蘭州街上有很多賣菠蘿的小檔口,不過都幾不衛生,因為很多塵!

唔洗十分鐘就到達火車站,不過時間還早,我們先去醫肚先

醫肚前,我們要寄存行李先,免得拉黎拉去,又怕會唔見

行李寄存收費表

4F

來得蘭州,相信很多人一定會試有名的蘭州牛肉麵,我就期待了好耐時候了,據我所知火車站附近就有間極出名的正宗牛肉麵館

其中這間馬子祿就係最有名的,不過今次就無機會去總店品嘗

蘭州人很喜歡食麵,一日三餐都係麵麵麵,唔怪得店裡都幾旺

牆上有很多明星同老闆合照的相片

廚房情況,拉麵係即點即拉的

我們點了醬牛肉、荳芽、酸菜、牛肉麵等等,13人份量埋單$146蚊

醬牛肉:完全無特別,味道偏淡,我猜醬牛肉其實係唔同南方的,只是清湯煮的

荳芽:不過不失

酸菜:味道唔會太酸,但很開胃,唔錯

怎樣才算得上正宗蘭州牛肉麵?就係要做到一清、二白、三紅、四綠、五黄,一清係指湯頭要清,二白指蘿蔔、三紅指辣椒油、四綠指蔥花、五黃指麵條的顏色,但我試後才發覺,原來我一直追求的蘭州牛肉麵係咁一般的,首先拉麵真的係經人手用力去搓麵粉,然後收到落單就即時拉出麵條,但點解麵條一點彈性都無呢?加上辣椒油的味道完全破壞牛肉湯頭的味道,我覺得這是敗筆!

老婆就點了清湯不辣的牛肉麵,其實清湯會更好味,你會飲出淡淡的牛肉味,其實這湯頭的味道雖然係偏淡,但很好飲的,不過麵條就真的很一般

隔離這檯兩個小孩都食咁大碟麵,真係厲害啊

好彩這店還買到我的最愛heehee

這店還提供免費的飲料,這飲料有著非常濃的西芹味,唔錯

食飽後,我們去了火車站附近行下,順便買些生果在火車上食

我們買了些人參果、萍果、菠蘿等等

這樽橙粒粒咁既顏色,一點都唔似橙汁囉!

這些葵花瓜子係叫老闆娘送架hahahaaaaa
終於等到夠鐘上車喇,其實我們團友在今次旅程付出了很多的第一次,例如這種火車亦係第一次搭!

車站裡面大堂天花很有特色

我們搭T295火車到張掖,T代表快車,而蘭州到張掖要成六個小時車程的

我們搭這些火車,真係發生很多不愉快的事,不過就當係經驗,亦可能我們生活在太有規律的城市啦!

火車原途都係這些黃泥山

5F

RE: 2013年11日大伙兒敦煌、西安探索絲綢足蹟歎美食之旅-day...

火車上買的水果酸奶,但其實似椰子奶囉,唔覺得有酸味!

人參果:我從未食過咁難食的生果架,味道古古怪怪,有點草青味,只開了這個試試,還買了幾粒咁多!

不過萍果同菠蘿就超好味,萍果又爽又清甜,菠蘿簡直甜得過份,汁多,而且係無渣架,好好好好好好好味呢

食完生果又睇下外面風景

我們的坐位係咪好迫呢?十三人的行李加背包都要有技巧才放得晒,連前後的坐位底空間都用埋,中間這大行李係師兄架......

珠姐、Carol媽、美女、老婆最多零食提供,所以在火車上不停開餐heehee

珠姐帶來的迷你麻雀

見到老婆這個神情及裝扮就知有問題,其實火車六個小時裡面,不停有很多人在車卡與車卡中間食煙,煙味籠罩著整個車廂!我都唔明白點解唔完全禁煙?又或者把禁煙區同吸煙區分開,加上車廂冷氣很弱,搞到我們都不停咁咳,唉......

好彩都捱完坐火車的時間,但我們往後還有兩程火車要坐,想起都有點怕啊,火車到步後已經係晚上十點幾,我在火車上亦已跟明天包車張師傅聯系過(張師父聯系電話13195969226)張師傅主動提出晚上會來接我們到酒店,我們意想不到會咁好的,而張師傅很準時在火車站接我們,然後回酒店辦理手續,之後帶我們去附近甘州一條街食宵夜,但因為太夜,很多店都已關,所以選擇得返兩間!

點解我們揀這間老周炒拔拉餐廳?就係貪他們有小炒,但點知中晒伏,而對間那間係食砂鍋米線的

我們坐低後,就叫張師傅早點回去休息,因為明天還要早出發

睇到有幾種小炒選擇,老闆提意每人一碟什錦,就係什麼材料都有些,咁聽落都唔錯啊

還有魷魚同肉類喎

我們點了十碟小炒同對面三碗砂鍋埋單$96蚊

冰峰橙汁:這牌子在西部一帶係好出名的,其實這味道似細個時飲綠寶橙汁相同

小什錦看似很夠鑊氣喎,但點解咁多肝內臟架?唉......被騙了

這三碗砂鍋賣相好唔掂

而且米線好假,放入口嚼似橡筋一樣,彈性超符想象,總之就好假啦!

食飽後,我們在後門出去,點知見到隔離有間賣羊湯的小店,看似很吸引咁,可惜已飽了!

6F
Day 2: 早餐 > 馬蹄寺 > 大佛寺 > 馨園卷子雞午餐 >  丹霞睇日落 > 川味十足排檔晚餐 > 00:38火車宿

今早在酒店食過早餐後,就準時九點鐘出發去馬蹄寺石窟,車程大概一小時

我還以為這帶地區係沒什麼樹的,可能政府近年去種很多樹,等這片泥土不會咁易變泥沙

沿路有很多田地

張掖的道路很平坦,沒多大灣路,在郊區感覺就是一直咁走

因為四月份還是有沙塵的季節,所以天色經常灰灰矇矇,如果能有清晰的天氣,這畫面一定好美

沿路都係這些黃泥土景色

坐了成個鐘頭車,終於都到達馬蹄寺喇

我們買聯票$55蚊一個人,這個已係淡季價錢

由山上流下的水非常冰凍,睇落很清的水質

估不到在這荒蕪之地都竟有咁靚的梅花,而且還盛放著

這個係我們很重要的景點之一,就係很原始的洗手間喇,而且味道濃郁,但急起上黎都無辦法啦!

這座山叫祈連山,這座冰山對甘肅一帶係極為重要,因為很多人都要靠這山流落黎的冰水為生

點解要這樣頂住牆身呢?

這座就係馬蹄寺的石窟群,它的歷史就厲害喇,足足有千幾年架,可以追溯到東晉(317年-420年)間

很難想象到以前的人點樣建造這樣的佛寺

要開劈紅砂岩石唔係容易的事,還要在岩石裡面開發通道,應該用了很長時間去建造

在外面影完相,就正式入內參觀

今日還未到五一假期,所以寺內遊客非常少

最特別係這建築物,完全找不到通道,我想應該有秘道上去的

上去道單一行人路都幾窄

要入石窟就要經過這人手打造出來的通道

過了通道的另一邊已經大有不同,牆上的圖畫經過長年歲月,還保留得咁清晰,真係難得

每個雕刻都很美觀,如果時間許可,真係要慢慢去觀賞

可惜遊客不會有保護古蹟及文物的意識,總是喜歡寫上自已的大作或簽名!

7F

這些佛學警世語真有意思,但要可看破就比較難

窟內上同落都係這樣

又是很有意思的佛語

好靚的植物

就這樣遊覽完馬蹄寺石窟,如果係旺季來的話,都幾難咁輕鬆及慢慢拍影,加上通道咁窄!

之後上車去馬蹄寺北寺

對面就係馬蹄寺北寺,前身叫普光寺,寺廟最盛時有過千位僧人的

這裡的風景好靚,實際環境比照片更靚

有些遊客會上山欣賞風景

很有藏區的味道

這裡都有人養雞!而且係自由放養的

這北寺規模最大,大概有30個石窟,在1986年維修了三十三佛殿及地下石窟

大家有懼高症的話,可能唔敢上去

古人用什麼工具去建造這些悬崖峭壁石窟呢?又動用幾多人手呢?

我們先參觀地下的佛洞

這洞窟非常之高,而且還有鴿子的巢

裡面分別有兩個通道,但其實係相連的,但司機話要由左邊進入,右邊出來的

其實裡面應該係好多圖像,但已經被破壞掉

中國某個時期,所有佛像都被受破壞,這佛像頭的雕刻非常仔細,很難得才被偷偷保留下來

8F

這些佛像都經後期修補

但有些部位還是保留得很好

點解稱八功德神水?因水質淨、清、涼、軟、輕、解渴、安適、香氣具有八大功能,其實這個井還有一件怪事,就係在一九五八年寺院被毁後,井水也干枯了,到了一九八四年寺院再次開放,干枯了28年的水又從井中流出來,真係奇怪啊!

這個係馬蹄殿

傳說這個馬蹄係一隻神馬所留下的

參觀完地下的洞窟,我們就要上去很出名的三十三天石窟

三十三天洞,上下五層二十一窟,寶塔形排列,内有佛殿,外有回廊,共開内外窟龕達49孔之多,造型奇特

這是入口行上去的樓梯

然後再經過長長的石廊

每一層都要行石梯,但要小心地行,因為又窄又滑

其實每層都供奉不同的佛像

外牆的小洞都被鴿子霸占了

這是最高層,樓梯亦係最長的

因為佛像都係有靈性的,所以不便多影

望落去都咪話唔高啊!

我們沿路落去

這幅係馬蹄寺路線圖

這裡可以騎馬入山的,但我們已無時間了,所以還有幾個地方都無去!

之後就搭車回市區,其實我們連午飯都未食架!現在已差不多一點鐘喇!

一群得意的羊羊

最不想見到這群豬,不是因為臭,而係牠們步向死亡之路!

3万

13万

敦丹斯里拿督斯里拿督准拿督太平局绅甲必丹部长局长良民星章(累积乐捐RM500以内)

9F
蘭州是回教徒居多的地方嗎?
美女我喜歡看。
性感尤物是我的最愛。
攝影是我的生命。
拍攝性感照是我的夢想!

3万

13万

敦丹斯里拿督斯里拿督准拿督太平局绅甲必丹部长局长良民星章(累积乐捐RM500以内)

10F
那馬蹄寺值得一遊!
美女我喜歡看。
性感尤物是我的最愛。
攝影是我的生命。
拍攝性感照是我的夢想!