「风下之乡」沙巴论坛 - 沙巴人聚集之地

加入
搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: dusty

[游记] 2013年大伙兒10日9夜非一般沙巴動感歎美食之旅-海島+美食+...

111F

2013年大伙兒10日9夜非一般沙巴動感歎美食之旅-day6(kk休閒編)

今晚我們有八個人,欣賞完日落後,就點了芝士焗蠔、墨汁意粉、墨汁芝士焗飯、鴨胸長通粉、鐵板虎蝦、鐵板羊扒、煎鵝肝、炒青口、薄餅、啤酒,埋單$rm7XX蚊.

芝士焗蠔:芝士都幾香,但我更喜愛生蠔heehee

墨汁意粉:這個意粉真係超好味,因為墨汁味超濃,老婆話一碟唔夠喉

墨汁芝士飯:所以再點了墨汁飯,一樣咁好味

鴨胸長通粉:這醬汁主要係蕃茄同辣汁,但我喜歡走辣

鐵板虎蝦:賣相係咪好吸引呢,還飄來一陣陣香濃的蒜蓉

這樣睇唔出蝦的大細?

如果這樣會否好些呢?

這裡的蝦不會用雪藏貨,老闆堅持用新鮮蝦,所以特別有彈性,你不會在這裡食到唔新鮮的虎蝦,而且費用就平過海鮮店很多

這時間的太陽已完全消失,但天空換上一片紫色,非常迷人

我們隔離這兩位遊人找我們幫她影相,當然無問題啦

鐵板羊扒:羊扒肉質都幾嫩,唔錯

煎鵝肝:無試

炒青口:青口炒得幾惹味

薄餅:餅皮又薄又脆,很正宗的意大利薄餅,我鐘意

啤酒

清蒸東星班:友人帶來的東星班,俾老闆加工,魚肉很滑滑呢

食飽後,在餐廳同老婆的中學同學聊天,傾下他們在沙巴的經歷

今晚我們去了KAMA'A做spa,一早就訂定,所以準時去餐廳接我們

價錢表

我做了個爆曬後全身護理,不過我選了用椰子黎磨沙,我按完腳後就訓著了,訓醒就做完了兩個半鐘,之後職員車我們回酒店

貓山王榴槤

D24榴槤

因為不能帶入酒店裡面食,所以在酒店門口解決它們,其實貓山王同D24的味道係很相似的,都係甜中帶苦,不過極品就係極品,味道係超級霸道的,超正

112F

RE: 2013年大伙兒10日9夜非一般沙巴動感歎美食之旅-day7(kk休...

今日我們亦係很休閒,中午出了市區搵食

午餐決定食肉骨茶,因這店的味道很合我心意

餐廳就在Cititel Express Hotel 隔離

價錢表

呢鍋肉骨茶放了很多肉塊入去熬制,睇到都流晒口水啊

這鍋主要係內臟,好香啊

我們五個人坐低後就點了蒜蓉炒菜心、蒜蓉炒芥蘭仔、黃酒雞、肉骨茶、桔仔冰,埋單$75蚊.

桔仔冰

肉骨茶:上檯時還咕嚕咕嚕咁滾住架

裡面有豬腩肉、豬腳、豬肉丸、豬腸、枝竹等等

一看湯的色水就知夠晒味道,而我最喜歡這肉味較重,藥味反而不會很搶,入口順喉,最緊要係老闆會自動幫我們加湯,係加滿整鍋喎,真係好味

還有很入味的豆卜

蒜蓉炒芥蘭仔:芥蘭仔很爽脆,正

蒜蓉炒菜心:唔錯

黃酒雞:帶甜的黃酒,他們話好正,但我唔飲酒的

單據

食飽後就回酒店hea

我們決定去泳池游水

老婆帶齊裝備才落水

老婆竟然唔洗用水泡都識游!我都係第一次見

而且還游了十幾次直池

師兄話自已帶了裝備都一樣識游喎,又真係無講大話喎

不過師兄水花太大喇!

老婆都怕了他啊!

今晚晚餐亦係在酒店食自助餐,因為我們買了酒店5日4夜套餐,還包兩晚晚餐的

因為還早,所以還未見其他遊客

以下係自助餐食物

113F

2013年大伙兒10日9夜非一般沙巴動感歎美食之旅-day7(kk休閒...

114F

2013年大伙兒10日9夜非一般沙巴動感歎美食之旅-day7(kk休...

這兩個湯都唔錯,味道很濃

呢個粉很像啊參喇沙用的麵質,咬落有彈性的

整體不過不失,反正唔洗錢heehee

呢晚宵夜去了市中心橋底食榴槤

今次食本地的品種,味道很甜,唔錯

2万

甲必丹部长局长良民铜章(累积乐捐RM100以内)

115F
dusty 发表于 2013-4-10 02:07 AM
這兩個湯都唔錯,味道很濃

酒店的自助餐太多东西吃了~

116F

day8(深海釣魚編)

今日我們的行程就係出深海釣魚喇,亦係我們期待已久的,我們一行十二人,一早就訂好了船

這隻就係我們今日出海坐的,但船長話原本會用更大的,但點知昨晚回航時發生了故障,所以為安全起見就換了這隻喇

這個大筲箕用來坐一個人上去,能在海上活動自如

這個船主拿過兩屆沙巴釣魚比賽冠軍架,厲害啊,不過他唔同我們出海囉!

終於都要出發喇

廚房

如果有人暈船浪或身體不適的話,可在床上休息下

在途中能隱約見到神山的面貌

在海上經常見到呢些快艇,唔知他們要去邊呢?

不經不覺都用了兩個多小時的船程,船上的職員話差唔多到達釣魚場了,我面前這支魚杆終於都能用喇heehee

不過最重要係睇下附近海底有冇魚先,不過我就唔識睇,都係等船長決定

等我食隻香蕉補充下體力先

這個就係魚餌,很新鮮呢

程生一馬當先,把魚餌放落七十米深有多,唔夠幾分鐘就有魚獲,好野啊

這條係泥班,最常見的魚獲

大約一斤多些重,這大小係最好的

我就食白果啦,心情不太好,食過簡單的午餐後,再食個生果休息下,希望下午會好些啦!

老婆她們下午去了東風食魚什,這店不在市區的,但就非常出名

魚什湯

裡面材料豐富

特別係魚唇,超厚架,骨膠原萬歲

炒菜

老婆話這店的干撈麵超好味的

蠔餅

紅燒龍躉

畫面突然時空轉移,因為我等了超超超超超超超耐,終於都有魚上釣喇,真係好感動,但又覺得自已好慘,因為今日的運氣很差,另一邊的團友就不停有魚上釣!

雖然係較細條,但總算都釣到一條魚有所交代

這時釣到下午五點幾,船長話要回程了

這時望住美麗的日落

一邊品嘗美味的西瓜,真係好甜

回程用了三個小時才到達碼頭

呢些就係我們的魚獲,總共有二十幾條

117F

day8(深海釣魚編)超多相

回岸之後就同老婆回合

今晚晚餐我們選擇在華興,我都係第一幫襯

海鮮選擇都幾多

我們分開了兩圍食,點了白切雞半隻、炒通菜、炒芥蘭仔、紅燒豆腐、馬拉盞燒魔鬼魚、虎蝦刺身、海鮮炒麵、蒸魚、咸菜豆腐魚湯、埋單$1299.5蚊.

榨碎桔仔冰:原粒榨碎比一般的好飲得多,味道亦較濃

所點了些串燒同雞翼等小食,這檔雞翼很v架,炭燒架

單據

白切雞半隻:這隻大肥雞肉質較實,加上雞味較濃的,唔錯

炒芥蘭仔

炒通菜

紅燒豆腐:原來係用玉子豆腐做的,我不喜歡

馬拉盞燒魔鬼魚:味道調校得還可以,不過這條魔鬼魚就偏大了點,但肉質都幾滑

虎蝦刺身:我們點超大的Size的,細最大的一級,虎蝦肉質係特別鮮甜爽脆,如果係游水的,我就最喜歡這食法,好正

蝦頭及尾部拿去炸

裡面還有很多肉同膏的

咸菜豆腐魚湯:用了我們釣既魚去熬,而且加了很多條入去,點會唔甜呢

海鮮炒麵:一般般

蒸魚:這些魚蒸出來的賣相真唔錯,唔係因為有份釣才咁講,而係全是野生,看看每條魚蒸出來都係爆開晒,證明魚的新鮮度同彈性係很好的

肉質超級有彈性,所以野生魚同人工繁殖魚用筷子一篤就知道,如果人工繁殖的肉質會較腍,野生魚就很彈很彈,不過華興的蒸魚豉油好唔掂,一點鮮味都無!

單據

食飽後,我們又去了橋底食榴槤,但再三提醒大家,如果買貓山王同D24品種要特別小心,第一要格價,第二要知道肉質係甜中帶苦的,第三味道濃郁,因為有些檔會不老實,而且開出來如果唔甜的話,係可以更換架

在橋底買榴槤,最好就係揀最平的本地品種較安全,真係平靚正,肉質又厚又甜

3万

13万

敦丹斯里拿督斯里拿督准拿督太平局绅甲必丹部长局长良民星章(累积乐捐RM500以内)

118F
我在亞庇出海釣鱼也是租這种船!
请問你的费用是多少?
沒在海上過夜對嗎?
美女我喜歡看。
性感尤物是我的最愛。
攝影是我的生命。
拍攝性感照是我的夢想!

3万

13万

敦丹斯里拿督斯里拿督准拿督太平局绅甲必丹部长局长良民星章(累积乐捐RM500以内)

119F
忘了問樓主,你們在uncle chang`s住是依照我訂的價錢嗎?
不知道經過旅遊公司後價錢是否有變化。
美女我喜歡看。
性感尤物是我的最愛。
攝影是我的生命。
拍攝性感照是我的夢想!

120F
oscarmastw 发表于 2013-4-14 01:53 PM
我在亞庇出海釣鱼也是租這种船!
请問你的费用是多少?
沒在海上過夜對嗎? ...

我們費用是rm3000一架,只是即日來回的,沒有過夜的,我也覺得晚上應該收獲豐富很多的。