「风下之乡」沙巴论坛 - 沙巴人聚集之地

加入
搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: dusty

[游记] 2013年大伙兒10日9夜非一般沙巴動感歎美食之旅-海島+美食+...

91F
oscarmastw 发表于 2013-3-31 02:09 PM
海水清澈當然是首要原因,相機素質也不能不注重,我使用的C牌子機連原廠潛水殼素貭只是一般般! ...

現在的相機真的很平,光圈又大{:1_148:}

92F

2013年大伙兒10日9夜非一般沙巴動感歎美食之旅-day5

嗚謝師兄提供某些日出照片

不經不覺這天我們就要離開仙本那了

其實我這天都很早起身影日出

雖然每天都有日出,但今天係最後在民宿欣賞日出,所以特別有味道

這間係第四種房,我未入過去裡面,所以沒相片提供

以上係今日早餐,不過我們的私人早餐還要等待中......

終於等到有魚船開始過來喇

我們的目標係海蟹,不過唔夠其他人手快買晒,好彩還有其他船

這位姐姐仔塊面係搽了魚粉,很天然的防曬效果

今次隻船大把蟹賣,還有琵琶蝦

一串共rm20蚊,我們買了三串,唔該我要紫蟹那串啊heehee

話咁快龍師傅就幫我們煮好蟹粥

這一大鍋粥差唔多有成二十隻海蟹去煲架,係咪好誇張呢?

蟹已經不再是搶手貨,因晚晚咁食法,點都會有點膩啦!其實粥才是精華,所以一陣間已見底......

蟹夠大隻,羔亦很多

有咁靚既海蟹做粥膽,你話啖粥鮮唔鮮喇?

勁爆蟹肉,我唔客氣喇heehee

我們食飽飽後,就在等船回仙本那碼頭,不過聽職員話,隻船發生故障,所以今日要晚點才能走,好彩我唔趕時間,反正晚餐亦在仙本那食

93F

day5

突然又見到海龜游過黎,係咪知道我們會走呢?

呢個細路咁早就過來玩,嚇走d海龜喇!

休息了一陣,我們就切些生果食,昨日街市買的都忘記了!

之後又見到有魚船過黎,今次有5隻龍蝦,船家開價全部賣rm350,成班年青的KL華人行過去講價,最後rm300成交,我覺得rm250才合理

過了一陣,又見到大海龜游埋黎

所以住民宿都有好處,有平價海鮮、有海龜睇

雖然每日都有不同的遊客進出,民宿亦不段在擴建,但我已感覺不到昔日的熱鬧,以前民宿係很多職員的,但現在較為冷清,外國教練亦多了,他們都係在這裡吸取經驗,所以人工係很低,但她們能把興趣溶入工作裡面,邊做邊玩,這樣亦係享受人生的一種,幾時我亦能好好追求夢想呢?

我們這時在辦公室等船離開

德國教練今日特意陪我們出去食午餐,雖然大家相處的時間唔算很耐,但因為外國人的性格,所以很快就能相熟,有傾有講

94F

day5

轉眼間我們已到仙本那岸上,我們午餐在海中寶餐廳,這間係德國教練提供的,因為昨晚啊龍餐廳做了幾圍大客,所以今日休息一天!

這間海中寶就在第一晚宵夜隔離

對著龍門客棧

因為還未開餐,所以各人都要求同教練合照

這位係餐廳第四代將門人,我們的德國教練亦係她徒弟,我亦即場問了他很多潛水技巧,非常受用

閒話講完,我們就睇下有咩海鮮先,有些海鮮係早一日打黎訂定的

班馬瀨尿蝦不同大小,價錢亦有出入

我們訂的Size唔係最大的,因為無貨!但其實這隻都唔差,rm16蚊100g,我們點了9隻

石頭魚我們訂了5條,不過價錢當然唔係rm5蚊條啦,5條成rm627蚊架!

蘇眉:因為伯母來之前指定要食到的,所以我做後輩的,當然要盡力配合啦

其牠班類

冰鮮虎蝦

龍蝦X2

新鮮黃玉參:唔係很多地方能食到架

揀好晒海鮮,再睇下加些其它小菜先

看完餐牌後,我們19個人點了龍蝦刺身X2、石頭魚刺身、磨豉醬炆石頭魚皮、椒鹽班馬瀨尿蝦、清蒸蘇眉X2、海鮮黃玉參煲X2、薑蔥炒象拔蚌仔、馬拉盞炒薯仔菜X2、蒜蓉炒通菜X2、海王湯X2、三色蒸水蛋X2、飲品、白飯,埋單$rm3025蚊.

桔仔沙冰:我第一次飲這沙冰,味道好濃比桔仔冰更好飲

凍檸茶

鐵觀音:伯母要飲中國茶

馬拉盞炒薯仔菜

蒜蓉炒通菜

海王湯:裡面主要材料係龍蝦同瀨尿尿的頭頭尾尾,因為唔算很大煲,所以味道都幾鮮

話就話頭頭尾尾,但都幾多肉架

海鮮黃玉參煲:老闆話新鮮既黃玉參較難食得到,參係對身體很有益的,而且這種黃玉參特別容易被人體吸收,因為每樣食物食落肚,人體又能吸收到幾多呢?我就唔清楚喇,但人體能吸收到黃玉參百份之七十的,而且咁新鮮的海參口感係很彈性

清蒸蘇眉

師傅真係蒸得很好,我幾怕會蒸得過火,不過肉質真係好嫩滑,你睇肉質幾咁雪白,而且係一梭梭的,證明唔係養魚來的

龍蝦刺身:賣相切得好過我果些

肉質經過冰鎮後,會更加鮮甜有彈性架

95F

day5

椒鹽班馬瀨尿蝦:呢種軟殼的班馬瀨尿蝦,比硬殼的瀨尿蝦更鮮甜,這點係老闆講的

賣相炸得很靚

看看個殼係咪超薄呢?其實可以連殼食架,其實更有益的

手臂咁長的班馬瀨尿蝦,塊肉幾咁厚,好像牛扒咁要用刀叉黎食先得

師傅係咪炸得很好呢?咬落去肉質一點都唔粗糙,口腔裡只有鮮同彈哈哈哈

三色蒸水蛋:這水蛋裡面有皮蛋、咸蛋、雞蛋,所以味道都幾特別

薑蔥炒象拔蚌仔:拔蚌仔很鮮甜,炒得很好

石頭魚刺身:在我眼中石頭魚要清蒸才是最好的,但老闆話我錯了,他叫我大膽些試下刺身食法,我話唔係掛?我完全完全無想過這種食法,真係想都無想過,老闆還話拿魚皮用磨豉醬去炆

魚肉係超超超彈性架,雖然魚味唔太濃,但口感就一流,很開心又能試過新野

磨豉醬炆石頭魚皮

其實整條石頭魚的重量,大部份都係層皮最重,但我亦係第一次食到,以前通常只食肉,層皮就不知去向,但其實層皮都幾多魚肉的,好好味

在這裡我講樣真實事件你們知,話說其實德國教練係很少食海鮮的,特別係我們話要食石頭時,她話乜食得既咩?然後見到魚骨係綠色的,她又話好神奇喎,不停問我們點解會係綠色既?我們O晒咀,心諗點答到你啊?不過她又做出些很怪的行為,就係把魚骨拿去清洗,然後留作紀念hahahaaaa

飯後生果

單據

食飽飯後,德國教練亦要返島上,而我們就四圍買下野打發時間

話咁快又到晚飯時間,其實離食完午餐才兩個小時到,但無法,因為六點幾就要搭車去機場

所以這餐非常簡單,主角就係這條龍躉,三斤幾重,共1700蚊港幣,然後再點兩碟蔬菜,埋單$862

香橙沙冰:味道又唔錯喎,好鬼橙啊

蒜蓉炒通菜

蒜蓉炒白菜

清蒸龍躉:我要讚下個師傅的刀工,又會切得咁工整既,好野

野生魚真係唔同些,你們知點睇的嗎?

我們來個近鏡講解一下先,因為逢係野生魚,魚皮蒸完一定會縮起來的,因為這代表魚皮夠彈性,而且用筷篤一下就知有幾彈,再看看那層透明的骨膠原

大家起筷喇,魚一定要趁熱食的

魚肉亦係一梭梭的,不過係好大梭

我最喜歡食魚鮫附近那位置,魚鮫就留俾長輩啦

單據

經過幾個小時的車程同機程後,終於安全到達KK了,之後我們回酒店休息

外母剛剛在汶萊帶來的干撈麵

因為不能帶豉油,雖然係夠味,但我始終覺得無豉油撈麵,就不是干撈麵......

2万

甲必丹部长局长良民铜章(累积乐捐RM100以内)

96F
砂拉越的干捞面就是没有豉油的~

97F
kohsyn 发表于 2013-4-1 10:13 PM
砂拉越的干捞面就是没有豉油的~

這是汶萊的呢

2万

甲必丹部长局长良民铜章(累积乐捐RM100以内)

98F
dusty 发表于 2013-4-2 02:03 AM
這是汶萊的呢

汶莱在砂拉越隔壁,所以饮食方面会有些相似。

3万

13万

敦丹斯里拿督斯里拿督准拿督太平局绅甲必丹部长局长良民星章(累积乐捐RM500以内)

99F
福州式的乾撈麵不合我口味。。。。
美女我喜歡看。
性感尤物是我的最愛。
攝影是我的生命。
拍攝性感照是我的夢想!

100F
oscarmastw 发表于 2013-4-2 02:20 PM
福州式的乾撈麵不合我口味。。。。

福州何時有乾撈麵的?我是福州人都不知道啊