「风下之乡」沙巴论坛 - 沙巴人聚集之地

加入
搜索
热搜: 活动 交友 discuz
楼主: dusty

[游记] 2012橫跨新一年在北京7日6夜浸溫泉、歎美食之旅全卷完超...

11F
今日我六點鐘就起床,然後落酒店食個醒晨早餐,因為七點鐘就要出發去慕田峪長城

我們一早就在網上聯系好司機,整日行程包車連司機費用$800蚊,沒有購物點,但一定要預早同司機講好整日的行程,因為中途更改的話,可能未必會接納!這架VAN仔就係今日坐的車,有一個司機及一個跟車的,整體他們亦很禮貌及會提點一些行長城的事項,我們很準時就出發

在車上很快就訓著了,轉眼間訓醒就已在郊區的景觀

車程大概兩個幾鐘就到達,可能早出發避過塞車時間的關系

慕田峪長城位於懷柔區景內,懷柔就係出產靚栗子的地方,而這長城有萬里長城慕田峪獨秀的美譽

因為時間還早,所以基本上無咩遊客,而纜車都有分南同北的,有兩個不同的地點,而我們就買了有滑道的那個,所以買票前一定要問清楚,因兩者票係不能共用的

開放時間

纜車及索道價錢表

我們搭纜車上去,兩人一架

一陣回程我們會搭滑道落黎的,睇落都幾刺激

今天的天氣真好,希望長城上不會太大風就好了

北京四處都見到大烏巢

大概幾分鐘就到達

這個係線路圖

我們一上到長城,第一眼就係見到滿地都有冰,所以大家應該想象到個溫度,其實現在氣溫大概負十五度,但我們每個人都懷著興奮的心情

我同老婆係第三次行長城,之前兩次係八達領段,但慕田峪段真係好靚好宏偉

城牆上望出去的景色好靚,特別係白色一片

昔日保衛邊境的大炮亦保留下來,現在能感受下當時的氣氛

要爬這個長城係要付出體力的

睇下我們真係要爬架,不過這段長城好像只有我們在爬,可能不是假期的關系

我們亦只是行了兩三段,因為不想消耗太多體力,同埋安全問題

12F

day3

我們帶了可樂黎飲,只要拿出黎一陣,就已經很凍

她們又開始玩雪球,不過難黎沒什麼遊客,滿地都係雪,自然會玩得很開心

我們大概玩了兩個多小時,就離開去食午飯

師兄一個人搭纜車落去,話要幫我們拍照

我們六女一男就玩滑道

這個圖會教你怎樣控制,其實操作簡單,但就坐得幾累

珠姐第一個出發,其實她係聽唔明個職員講解,所以一支箭咁衝落去,真係嚇死我們啊,因為個速度係可以好快的

我就排最後,後面還有個職員跟著的

不過係幾好玩幾刺激的

話咁快就落到山腳,我們行返去停車場,這時遊客明顯增加了很多

13F

大概十五分鐘車程就到達午餐的地方,這餐廳叫顺通虹鱒魚,係這帶較出名的餐廳,亦係人工繁殖鱒魚場

這魚場有很多水池,其中這個比較大的,每條魚都很生猛,其中還有金色的鱒魚

估唔到還有鱘龍魚

不過這些水係流動的,從山上流落黎,所以魚的質素一定有保證

這條鱒魚係我揀的

當然還有鱘龍魚

這午餐我們又包場食了heehee

師兄個水壺都結了冰啊

農家菜牌,雖然選擇不算多,但很足料的

我們點了烤鱒魚、清蒸鱘龍魚、紫雞炖蘑菇、栗子燜肉、蘿蔔絲魚丸、農家豆腐、韭菜炒豆芽、蔥花攤雞蛋、清炒萵筍、肉沫小白菜、虹鱒魚水餃、魚頭白菜豆腐湯、菊花菜一壺,埋單$474蚊.

蔥花攤雞蛋:農家的雞蛋真係特別香濃的,本來想點蕃茄炒蛋,但這個就較少試,味道唔錯

韭菜炒豆芽:豆芽又甜又爽口,好味

農家豆腐:非常一般,我還以為係山水豆腐,點知係普通的!

清炒萵筍:萵筍都很甜,所以很快就食晒

蘿蔔絲魚丸:這個係職員推薦的,湯頭很清甜,魚丸很滑滑,蘿蔔絲亦很甜,果然無介紹錯

虹鱒魚水餃:用鱒魚做的水餃真係好少有得食,不過鱒魚本身魚味較淡的,所以不覺得有驚喜

烤鱒魚:因為我們怕食魚生,所以改用烤的,整條魚大概兩斤重,但價錢才$53蚊,真係平到笑,魚的肉質超滑,而且一點泥味都無,但如果表層能再烤得乾身些就好

柴雞炖蘑菇:柴雞係雞品種之一,肉質鮮美而帶有韌度,我就最喜歡這種雞,其實唔太韌的

栗子燜肉:這燜肉真係好食到不得了,全餐之最,我覺得比杭州的東坡肉更好味,雖然係用較肥的部位來燜,但一點都唔肥膩架,而且咬落有口感,超好食

肉沫小白菜:農家菜當然要食多些蔬菜啦,個醬汁無得頂啊

魚頭白菜豆腐湯:用了鱒魚頭部去熬,但整個湯都較淡,沒什麼鮮味,但總好過落味精嘛

清蒸鱘龍魚:呢條鱘龍又係極品,2.6斤重才$130蚊,但比廣東一帶的好,因為又係無泥味囉,整條魚都係軟骨,所以食得很放心,而且骨膠原重,女子要食多些啊

單據

14F
食飽後就出發去紅螺寺,路程不太遠

成人要$54蚊位,都不平宜的

職員們忙著鏟雪

紅螺寺地圖

這條路係去觀音寺的,但要行好多樓梯級囉,所以放棄了,我們轉行十二生肖園

但生肖的雕刻真係沒有神態,好普通

然後行羅漢園,有成500個羅漢,你們數得完嗎?

我就一定數不多!

簡簡單單就行完紅螺寺,我得得如果秋天來會較好,因有很多紅葉襯托的

15F

之後我們回酒店先,然後再去香滿樓食晚飯

我們一早訂定檯的,今晚我們食北京菜

先來支純生啤啤先,但珠姐話好淡味,我就飲菊花茶heehee

我們睇完餐牌後,就點了烤鸭、椒鹽鴨架、南煎丸子、油爆鴨舌、芥末木耳、芥末鸭掌、炸牛奶、烏魚蛋湯、西湖牛肉羹、油泡鱔糊、香辣蹄筋、拔絲雞蛋、老醋蛰頭、紅花汁栗子白菜,埋單$707蚊.

西湖牛肉羹:這個羹味道本應就係較淡的,但你會在當中嘗到牛肉味,而且牛肉還很嫩的,這店做得非常出色

烏魚蛋湯:這湯亦係北京國宴名菜之一,這湯一樣係較清,亦用了黃瓜水同胡椒粉,味道唔錯

香辣蹄筋:我覺得很普通,好像食很薄的塑膠一樣!

南煎丸子:這個其實係豬肉碎,很像肉餅或獅子球,味道還可以,肉質亦很嫩

老醋蛰頭:老醋很香,可惜蛰頭不算很脆口

芥末鴨掌:只是很簡單的鴨掌同芥末的配搭,真唔明點解咁出名?

芥末木耳:木耳夠凍又夠脆,唔錯

油爆鴨舌:鴨舌我就麻麻地,但又忍唔住要試試,味道調得很好,如果兩側再多些肉就更好

油泡鱔糊:這碟就精彩喇,一點都不比蘇杭出品的差,味道香濃而不搶鱔的鮮味

而且鱔亦很肥美,切得很豪氣,美味啊

红花汁栗子白菜:白菜煮到腍晒,而且吸收晒红花汁(藏紅花),很香的

烤鴨:在北京第三日才食到烤鴨,真的有點兒那個啊,鴨係剛烤好的,睇相都感覺到烤得唔錯

配料

春卷皮

色澤好靚啊,而且肉還很嫩

首先加點配料

然後搽上醬

咁就完成了,但點解鴨肉唔太香既?心裡有點失望

椒鹽鴨架:估唔到有咁大盤的,師父炸得很酥,味道又不會很鹹,唔錯

炸牛奶:這個炸牛奶又係一絕,我們每人都贊口不絕,外脆之餘,裡面的牛奶很香濃的,大良果些炸牛奶真係彈開一角啊!

拔絲雞蛋:份量都唔少,其實我們都已很飽了

睇下幾咁多絲hahahaaaa,蛋味亦很濃架,不過如果用冰水就更好

這個係在街邊見到的,但估唔到係好脆的,蛋漿又不太甜

16F

更新day4(故宮編)

今早我們專程去國貿站食早餐,在G出口過對面就係SOHO現代城

我們滿心歡喜來品嘗阿春家蟹黄鮑魚生煎包,點知職員話未開店!但明明資料寫早上七點已開門的,原來咁早係賣外賣滷水食物,生煎包就要大概十一點才做生意......

咁我們就過隔離永和大王食早餐啦

餐牌

我們點了豆漿、油炸鬼、肉松飯團、小籠包、多C番茄牛肉麵、珍味五菇麵、大王紅燒牛肉麵、餛飩,埋單$185.5蚊

豆漿:無試

肉松飯團:飯團比一般的細很多,但肉松又幾香喎,而且飯亦很軟熟,唔錯

小籠包:一般

餛飩:一般

大王紅燒牛肉麵:我最愛就係食麵heehee

多C番茄牛肉麵:番茄味較濃,牛腩很腍很入味

珍味五菇麵:普普通通

油炸鬼:因為剛剛炸起的,所以特別好味,脆度就一般,但夠新鮮

食飽後就搭的鐵去天安門站,今早要參觀故宮,雖然之前都去過一次,但上次很多都在維修中,所以呢次要好好參觀,加上剛播完大太監電視劇,我係打不死既火鳳凰彭三順!hahahaaaaa

雖然係打不死,但一樣要安檢

睇見咁既氣勢,係人都唔敢搞事啦!

我除了計劃行程、找資料、找機票及酒店外,還要在適當時候做師兄的人肉佈景板,但又無人工收喎!

真係人山人海啊

一進入故宮,把守第一道門,名叫端門

明清時,逢皇帝上朝,百官皆跪於端門,待皇帝召見,方可穿過端門

我們就得到批准上朝,所以可過端門

這道門經歷咁多朝代,見證各皇朝的興衰

穿過端門後,前面就係第二道門,名叫午門

不過首先要買門票,$40蚊位

紫禁城的正門,位於紫禁城南北軸線,位當子午,故名午門。日常午門是頒發皇帝詔書的地方。遇有重大戰爭,大軍凱旋,要在午門舉行向皇帝敬獻戰俘的「獻俘禮」。公布俘虜是押送刑部還是釋放。每逢重大典禮及重要節日,都要在這裡陳設體現皇帝威嚴的儀仗。

穿過午門後,就到太和門

17F

更新day4(故宮編)

太和門在光緒十四年(1886年)十二月十五日深夜,太和門護軍值班房因護軍熟睡,油燈點著門柱引發火災。雖然派出了7000多人次救火,大火依然燒了兩天,太和門被焚毀。直到光緒二十年(1894年)才修復。

天花的橫樑畫了很多龍,而且畫功精細

穿過太和門後,就到大和殿

皇帝即位、皇帝大婚、冊立皇后、派大將出征遠方等事件,皇帝都會在太和殿接受群臣祝賀,這樣的儀式叫「朝會」。朝會會用到大量的陳設、樂器等的設備,規模極大。

皇帝會在大殿上接受大臣的叩禮,有時還會在太和殿設宴款待群臣,但平時太和殿係空無一人,但現在就幾難會無人喇!

呢些銅鐵缸係用來裝水防火用的,但因冬天既天氣太冷,很容易令水結冰,所以缸底會不段有燒炭保溫的

穿過太和殿後,就到達中和殿

中和殿是北京故宮外朝三大殿之一,是皇帝舉行大典之前休息的地方。

門邊的雕刻都係以龍為主

之後就係保和殿

在乾隆五十四年(1789年)這裡成為殿試的固定場所。在禮部舉行的會試中獲錄取的人(稱為貢士,其中第一名為會元)方有資格參加殿試。題目由皇帝擬定,並指定大臣閱卷。

想迫入去拍照都要花點氣力

之後我們行去左邊入口,那裡係通往乾清宮的

乾清門:康熙作出的不少重大決定都是在乾清門聽政時決定的

18F

更新day4(故宮編)

乾清宮係清代皇帝死後的停柩之地

大廳高掛一幅「正大光明」匾,匾後曾秘藏傳位詔書,令它成為紫禁城內家喻戶曉的宮室。

點解兩邊會安放咁大既鏡呢?

我們來到養心殿

這裡先後有包括慈安太后,慈禧太后,隆裕太后在內,一共十一位清帝國最高統治者於此處聽政起居,養心殿遂成為故宮內的權力中樞。

儲秀宮:這座宮院除去名為儲秀宮的正殿之外,在被慈禧太后下令更建之前,還有正門儲秀門,在和翊坤宮打通之後不復存在。
後殿麗景軒。
正殿的東、西、南、北這四角各有一座配殿。
體和殿、儲秀宮和翊坤宮打通後,在被拆除的儲秀門原地新建此殿,以作為穿堂殿

19F

更新day4(故宮編)

不知不覺行到最後一個景點,就係九龍壁,但要額外收費的,裡面亦有珍妃井

我們在神武門出口離開

20F

day4(除夕倒數編)

參觀完故宮,我們就搭的士去四季民福食午餐

呢餐亦係食地道北京菜

因為過了食午餐時間,所以客人唔算多

餐廳裝修得唔錯

我們坐低後,就點了菊花一壺、貝勒烤肉、木桶豬手、火燎鴨心、松鼠桂魚、小炒有機菜花、手撕包菜、京味小食拼盤、海參腸烏魚蛋湯、醬油炒飯、砂鍋酸菜粉絲白肉,埋單$636蚊.

菊花

貝勒烤肉:其實味道就像蔥爆羊肉,北京食羊肉都係唔會很羶,但羊味很夠,而且師父炒得很好,肉質很嫩

醬油炒飯:這個飯很軟熟,我喜歡濕濕地,太乾身反正不喜歡,而且味道很唔錯

木桶豬手:豬手煮得非常入味又夠腍身,而且還很惹味,值得推薦

小炒有機菜花:有機菜係特別甜的,咬落有口感,唔錯

火燎鴨心:這碟菜係北京名菜之一,今次亦係第一次品嘗,這味道我亦很喜歡,但鴨心炒的時間掌握得很好,一點都不過火,所以咬落一點都不粗糙

手撕包菜:包菜係特別脆口的,用上醬油炒一炒,又甜又好味架

海參腸烏魚蛋湯:昨晚試的烏魚蛋湯同這間又唔同的,這店做得會濃味些,所以而者各有優點

砂鍋酸菜粉絲白肉:可能白肉係較肥膩,所以用酸菜去中和,我都幾喜歡這味道,酸度唔會太濃,但又幾醒胃的

松鼠桂魚:這魚炸得很好,比現在的大董更出色,外脆肉嫩,裡面的肉質很鮮,最重要係粉漿夠薄,入口順喉

京味小食拼盤:老北京糕點,雖然細細件,但價錢唔平的,但你食過後,就會覺得值,比護國寺小食店更好味

桔仔:又甜又多汁

單據

食飽後就行去王府井教堂

以前經過都是晚上,今次才看清整座教堂的樣貌

可以入內參觀的

然後我們搭地鐵去前門大街

首先會經過正陽門箭樓

我每次經過賣冰糖葫蘆的檔口都想買來試試,但不知何解只是想想而沒行動!

對面就係前門大街,這條街非常繁榮的